Război în Ucraina. Explozii puternice la Kiev şi în alte oraşe, se pregăteşte invazia terestră VIDEO

În Kiev, au fost semnalate atacuri ale armatei ruse în zona staţiei de metrou Druzhby Narodiv. Oficiali ucraineni confirmă capturarea oraşului Herson de către armata rusă.

03 mart. 2022, 12:59
Război în Ucraina. Explozii puternice la Kiev şi în alte oraşe, se pregăteşte invazia terestră VIDEO

UPDATE RĂZBOI ÎN UCRAINA.  Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat din nou la telefon, joi, cu omologul său rus Vladimir Putin, iar apoi l-a sunat pe preşedintele ucrainan Volodimir Zelenski, anunţă Palatul Élysée, relatează AFP.

Discuţia cu Putin – care a durat o oră şi jumătate potrivit preşedinţiei franceze – este a treia convorbire între cei doi şefi de stat de la începutul invaziei Ucraiei de către armata rusă, la 24 februarie.

UPDATE RĂZBOI ÎN UCRAINA. Un convoi de tancuri și vehicule blindate se îndreaptă spre capitala Ucrainei și pare că rușii se pregătesc de o invazie terestră.

Un film distribuit de Rusia pe tețelele de Telegram arată tehnica militară care defilează spre Kiev. Pe de altă parte, Rusia este pregătită să poarte un dialog cu Occidentul în ceea ce priveşte garanţiile de securitate şi problemele de stabilitate strategică, a declarat, joi, pentru RBC adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, relatează agenţia de presă de stat rusă, TASS.

Război în Ucraina. Mai multe explozii au fost semnalate, în cursul nopţii, în capitala Ucrainei, Kiev, şi în orăşelul Izium, situat în estul ţării, anunţă autorităţile ucrainene, conform agenţiei Ukrinform.

În Kiev, au fost semnalate atacuri ale armatei ruse în zona staţiei de metrou Druzhby Narodiv.

Alertă în Constanţa! Un avion militar s-a prăbuşit în zona Cogealac. A dispărut și elicopterul care a plecat să-l caute, 7 soldați au murit. Update: Pilotul a fost găsit mort VIDEO

Anterior, s-a produs o explozie în zona Gării centrale din Kiev, dar autorităţile ucrainene au declarat, potrivit Sky News, că nu a fost vorba de un atac direct, ci de căderea unor fragmente ale unei rachete ruse doborâte de sisteme antibalistice.

Cel puţin şase persoane au murit într-un bombardament rus produs în orăşelul Izium, situat în estul Ucrainei, a declarat viceprimarul Volodimir Maţokin.

Surse citate de postul Sky News au confirmat că oraşul Heron, situat în sudul Ucrainei, a fost ocupat de armata rusă. Primarul Igor Kolihaiev sugerase într-un mesaj că oraşul a fost ocupat.

Imagini uluitoare în Ucraina. Fermierii tractează un sistem de rachete antiaerian rusesc care costă 25 de milioane de dolari
Misiunea de Monitorizare a Naţiunilor Unite au anunţat miercuri seară că, până în prezent, operaţiunile armatei ruse au înregistrat moartea a cel puţin 227 de civili în Ucraina şi rănirea altor 525. Organizaţia a avertizat că acestea sunt doar cifre preliminare, bilanţul victimelor fiind probabil mult mai grav.

Convoiul de blindate ruseşti care se îndreaptă spre Kiev este blocat pe drum. Ce spune Pentagonul

Sutele de vehicule blindate ruseşti care se îndreaptă spre Kiev „răman în prezent blocate” pe drum, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, relatează BBC.

„Conform celor mai bune estimări ale noastre, nu au făcut niciun progres apreciabil în ultimele 24 până la 36 de ore”, a spus Kirby, miercuri, la Pentagon.

El a menţionat că întârzierea ar putea fi cauzată de faptul că „forţele se regrupează şi încearcă să recupereze timpul pierdut”, dar ar putea avea legătură şi cu „provocările de logistică şi susţinere” şi „rezistenţa ucrainenilor”.

Potrivit BBC, rapoartele neverificate indică faptul că soldaţii rămân fără combustibil şi alimente. Oficialii din regiunile care au căzut în mâna Rusiei au susţinut că soldaţii ruşi jefuiesc supermarketurile pentru provizii şi că raţiile de alimente oferite de armată sunt expirate. Convoiul se întinde pe aproximativ 64 de kilometri, potrivit companiei de tehnologie prin satelit Maxar.

Oficiali ucraineni confirmă capturarea oraşului Herson de către armata rusă

Oficialii ucraineni au confirmat, în noaptea de miercuri spre joi, prezenţa armatei ruse la Herson, un mare oraş din sudul ţării pe care Moscova a anunţat că l-a capturat încă de dimineaţă, după lupte crâncene, relatează Le Figaro.

Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile. Şeful administraţiei regionale, Gennadi Lakhuta, le-a cerut locuitorilor Telegram să rămână acasă, indicând că „ocupanţii (ruşi) sunt în toate părţile oraşului şi sunt foarte periculoşi”.

Primarul acestui oraş de 290.000 de locuitori, Igor Kolykhaïev, a anunţat că a discutat cu „oaspeţi înarmaţi” într-o clădire a administraţiei din Herson, dând de înţeles, fără a le numi, că este vorba de trupe ruseşti. „Nu aveam arme şi nu am fost agresivi. Am arătat că lucrăm pentru a securiza oraşul şi încercăm să facem faţă consecinţelor invaziei”, a spus el într-o postare pe Facebook. „Avem dificultăţi uriaşe cu strângerea şi înhumarea morţilor, livrarea alimentelor şi medicamentelor, colectarea gunoiului, gestionarea accidentelor etc.”, a continuat el. El a asigurat că nu a făcut nicio promisiune ruşilor şi „pur şi simplu a cerut să nu împuşte în oameni”, anunţând, de asemenea, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii. „Până acum totul este bine. Drapelul care este arborat deasupra noastră este ucrainean. Şi pentru ca lucrurile să rămână aşa, aceste cerinţe trebuie îndeplinite”, a adăugat el.
Armata rusă a anunţat miercuri dimineaţă că a pus capturat oraşul Herson, situat nu departe de peninsula Crimeea anexată în 2014 de Moscova. Acest oraş-port şi periferiile sale au fost ţinta unor bombardamente intense.