Război în Ucraina. Kievul anunță un nou atac devastator asupra ruşilor: ”Pierderile inamicului se ridică la 500 de morţi sau răniţi”

Atacul a avut loc în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, în apropierea satului Hulakivka, şi a vizat soldaţi şi echipament militar ale Rusiei.

03 ian. 2023, 14:59
Război în Ucraina. Kievul anunță un nou atac devastator asupra ruşilor: ”Pierderile inamicului se ridică la 500 de morţi sau răniţi”

Război în Ucraina. Kievul a anunţat marţi, 3 ianuarie, că forţele ucrainene au ucis sau rănit aproximativ 500 de soldaţi ruşi într-un atac de artilerie în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, informează DPA.

”Pierderile inamicului se ridică la 500 de morţi sau răniţi”, a menţionat Statul Major al armatei ucrainene.

Atacul a avut loc în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, în apropierea satului Hulakivka, şi a vizat soldaţi şi echipament militar ale Rusiei.

VIDEO. Furie în Rusia după ce zeci de soldaţi adăpostiţi într-o şcoală au fost spulberaţi de rachetele lui Zelenski
De asemenea, au fost lovite detaşamente ale armatei ruse care se aflau în satul Fedorivka.

Numărul exact al victimelor nu este clar deocamdată. Potrivit Nexta, atacul a vizat un centru de recreere ocupat de ruși.

Hulakivka şi Fedorivka se află la sud-est de fluviul Nipru, în partea ocupată de ruşi în regiunea Herson.

Război în Ucraina. Noile informaţii difuzate de armata ucraineană urmează celor referitoare la un alt atac împotriva forţelor ruse, comis asupra unei clădiri din oraşul Makiivka, din regiunea Doneţk.

Ministerul Apărării rus a recunoscut că 63 de recruţi ruşi şi-au pierdut viaţa în atacul de la Makiivka. Totuşi, Kievul a avansat bilanţul de aproximativ 400 de morţi şi 300 de răniţi. Potrivit media, cei ucişi erau rezervişti ruşi vizaţi de mobilizarea parţială ordonată de Moscova în luna septembrie a anului trecut. Ei s-ar fi strâns în clădire pentru a sărbători intrarea în noul an.

Război în Ucraina. Lupte grele în noul an, armata lui Zelenski a aruncat în aer cu rachete Himars o şcoală care adăpostea soldaţi ruşi VIDEO

Rusia a lansat în 24 februarie o „operaţiune specială” împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Război în Ucraina: Se aşteaptă reacţia lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin nu a reacționat încă la lovitura de la Makiivka, anunțată în mijlocul săptămânii de sărbătoare ortodoxă a Crăciunului, un moment de bucurie tradițională pentru ruși, care se adună cu familiile lor.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, rachetele au fost lansate de lansatoare multiple de rachete HIMARS, o armă furnizată de SUA forțelor ucrainene.

După înfrângerile suferite de Moscova la Harkov (nord-est) și Herson (sud) în ultimele luni, care au dus la critici la adresa Statului Major rus, masacrul de la Makiivka a stârnit un nou val de furie și apeluri pentru pedepsirea celor responsabili.

Mai multe voci s-au ridicat pentru a denunța faptul că muniția a fost depozitată în aceeași clădire folosită pentru a-i găzdui pe soldați, cărora li s-a permis, de asemenea, să își folosească telefoanele mobile, ceea ce le-a permis să fie geolocalizați de artileria ucraineană.

„Ce concluzii se vor trage? Cine va fi pedepsit?”, a declarat deputatul comunist Mihail Matveev, ales în Samara.

Mai mulți comentatori pro-război, care au un mare număr de urmăritori pe rețelele de socializare, au contestat și ei bilanțul de 63 de morți, pe care îl consideră subestimat.

Contul de Telegram Rybar, care are peste un milion de urmăritori, a denunțat „naivitatea criminală” de a găzdui soldații lângă un depozit de muniții a cărui explozie ar fi agravat bilanțul victimelor.

La rândul lor, ucrainenii au declarat că s-au confruntat cu mai multe atacuri de la Anul Nou. Luni, Kievul a fost din nou sub tirul unor drone de fabricație iraniană, dar majoritatea acestora au fost doborâte, potrivit autorităților. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata a doborât peste 80 de drone.

Luni seară, guvernatorul regiunii nord-estice Harkov, Oleg Sinegoubov, a declarat, de asemenea, că al doilea oraș ca mărime din Ucraina și regiunea sa au fost vizate de rachete rusești.

Dar cele mai grele lupte au loc în jurul orașului Bahmut, situat în estul țării, care nu are o importanță strategică reală, dar pe care forțele rusești, conduse de grupul de mercenari Wagner, încearcă de luni de zile să îl cucerească.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat de Vladimir Putin, a recunoscut că luptele au fost dificile în Bahmut, spunând că ucrainenii au transformat „fiecare casă într-o fortăreață”.

Uneori, oamenii săi luptă „săptămâni întregi pentru a (lua) o casă”, a declarat el într-un interviu acordat agenției ruse de presă Ria-Novosti, publicat marți.