VIDEO. Furie şi doliu în Rusia după ce zeci de soldaţi adăpostiţi într-o şcoală au fost spulberaţi de rachetele lui Zelenski

Moscova a confirmat moartea a 63 de militari ruşi după ce Ucraina a atacat cu rachete HIMARS o şcoală transformată în cazarmă.

03 ian. 2023, 13:27
VIDEO. Furie şi doliu în Rusia după ce zeci de soldaţi adăpostiţi într-o şcoală au fost spulberaţi de rachetele lui Zelenski
Rusia a confirmat moartea a 63 de militari ruşi după ce Ucraina a atacat cu rachete HIMARS o şcoală

Furie în Rusia după atacul de la Makiivka. Naționaliștii ruși și unii parlamentari au cerut pedepse pentru comandanții militari după ce 63 de soldaţi au fost ucişi în urma bombardamentului ucrainean asupra unei şcoli în care aceştia erau cazaţi, în apropierea oraşului Makiivka. Comandanții sunt acuzați că au ignorat pericolele și au cazat soldaţii în aceeaşi clădire cu un depozit de muniţie, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că 63 de soldaţi au fost ucişi într-un bombardament ucrainean asupra unei şcoli în care aceştia erau cazaţi. Cazarma improvizată în şcoală a fost în noaptea de Anul Nou ţinta a şase rachete sol-sol lansate de un sistem HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) de fabricaţie americană. Două dintre rachete au fost doborâte, a precizat ministerul rus.

Ucraina a susținut că 400 de soldați ruși au murit în acest atac, iar imagini neverificate publicate pe rețelele de socializare arată că fosta școală ucraineană a fost practic distrusă.

 

Contraofensiva lui Zelenski. Dronele din Ucraina au atacat flota rusă la Sevastopol VIDEO

Anunţul oficial de la Moscova vine în condiţiile în care pe reţelele sociale se vorbea încă de duminică despre atacul mortal din Makiivka, dar bilanţurile vehiculate de diverse surse variau. Ucraina, la rândul ei, a susţinut că atacul s-a soldat cu sute de morţi, dar oficialii pro-ruşi din regiune spun că este o exagerare.

Cei mai mulţi ar fi fost recruţi ruşi, iar numărul victimelor ar fi fost atât de mare pentru că în respectiva şcoală ar fi fost depozitate şi muniţii, care au explodat, la rândul lor, în momentul atacului.

Bloggerii naţionalişti din Rusia care relatează despre război şi care au sute de mii de urmăritori au cerut să fie pedepsiţi comandanţii, pentru că au cazat soldaţii în aceeaşi clădire cu un depozit de muniţie, deşi ştiau că se află în raza de acţiune a rachetelor ucrainene.

Imagini neverificate postate online cu urmările atacului de la Makiivka asupra cazărmii ruseşti arată o clădire imensă redusă la o grămadă de moloz fumegând.

Igor Ghirkin, un fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, care a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri militari din Rusia, a declarat iniţial că numărul morţilor este de ordinul sutelor, ulterior editându-şi postarea pentru a include şi răniţii în acest bilanţ. Muniţia fusese depozitată la faţa locului, iar echipamentul militar rusesc de acolo era necamuflat, a precizat el.

Atac cu drone la Kiev, Rusia distruge infrastructura energetică în capitala Ucrainei. Zelenski, mesaj de ultimă oră

Un alt blogger naţionalist, Ribar, a declarat că aproape 70 de soldaţi au fost confirmaţi morţi şi peste 100 sunt răniţi. „Ceea ce s-a întâmplat la Makiivka este oribil”, a scris Arhanghelul Spetznaz Z, un alt blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe Telegram. „Cui i-a venit ideea de a plasa personal, în număr mare, într-o singură clădire, unde chiar şi un prost înţelege că dacă vor lovi cu artileria, vor fi mulţi răniţi sau morţi?”, a scris el revoltat. Comandanţilor „nu le pasă deloc” de muniţia depozitată neglijent în teatrul de luptă, a acuzat el. „Fiecare greşeală poartă un nume”, a adăugat bloggerul.

Faptul că Rusia a recunoscut că are zeci de morţi într-un singur incident este aproape fără precedent. Moscova rareori face publice cifrele privind victimele sale, iar atunci când o face, cifrele sunt de obicei mici. De pildă, a recunoscut doar un singur deces dintr-un echipaj de sute de persoane atunci când Ucraina a scufundat nava sa amiral, crucişătorul Moskva, în aprilie.

Și parlamentarii sunt furioși și cer răzbunare și anchetă

Grigori Karasin, membru al Senatului rus și fost ministru adjunct de externe, a cerut nu numai răzbunare împotriva Ucrainei și a susținătorilor săi NATO, ci și „o analiză internă exigentă”.

Serghei Mironov, fost președinte al Senatului, a cerut ca oficialii care „au permis cazarea personalului militar într-o clădire neprotejată” și „toate autoritățile superioare care nu au asigurat nivelul corespunzător de Securitate” să răspundă penal.

Jurnalistul pro-Kremlin Andrei Medvedev, a declarat că autoritățile, fie ele civile sau militare, trebuie să protejeze viețile rușilor.

„Ori punem cel mai mare preț pe oameni – și aplicăm pepdepse pentru pierderile stupide de personal ca pentru trădarea patriei, ori țara e terminată”, a scris Medvedev pe Telegram.

Planificatul summit UE-Ucraina anunţat de blocul european nu va avea loc la Bruxelles, contrar informaţiilor iniţiale, ci la Kiev, a anunţat luni seară Biroul prezidenţial din capitala Ucrainei, informează marţi dpa.

Schimbarea a fost anunţată după conversaţia telefonică care a avut loc luni între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu toate acestea, la întâlnirea planificată pentru 3 februarie nu vor participa şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE, ci doar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Acest detaliu fusese deja anunţat de un purtător de cuvânt al lui Charles Michel în luna decembrie.

Deoarece summitul urmează să aibă loc la Kiev, acest lucru pune capăt şi speculaţiilor cu privire la o posibilă vizită în străinătate a preşedintelui Ucrainei după călătoria surpriză întreprinsă de Volodimir Zelenski la Washington în decembrie.

Potrivit Biroului prezidenţial de la Kiev, în conversaţia cu von der Leyen, Zelenski a abordat situaţia de pe front, progresul Ucrainei pe calea spre aderarea la UE şi sprijinul financiar european pentru Kiev.

Doliu în Rusia, după moartea a zeci de soldați uciși în Ucraina, în noaptea de Anul Nou

Flori și rugăciuni; mai multe adunări au avut loc marți în Rusia pentru a aduce un omagiu zecilor de militari uciși într-un atac în estul Ucrainei, o veste care i-a șocat pe ruși și a declanșat un val de critici la adresa armatei, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

În mod neobișnuit pentru Rusia, unde autoritățile rămân foarte discrete în privința victimelor militare din Ucraina, aproximativ 200 de persoane au participat la un miting autorizat în orașul central Samara, de unde proveneau unii dintre soldații uciși.

Locuitorii au depus trandafiri sau coroane de flori în fața unei flăcări veșnice într-una dintre piețele principale ale orașului, înainte de a se înclina în semn de respect sau de a face semnul crucii, potrivit unui corespondent AFP.

Un preot ortodox a citit o rugăciune, apoi soldații au salutat trăgând cu puștile în aer. Potrivit presei locale, mitinguri au avut loc și în alte orașe din regiune, inclusiv în Togliatti și Syzran.

Într-o recunoaștere rară, Ministerul rus al Apărării a declarat luni că 63 de soldați au fost uciși de o lovitură ucraineană în ajunul Anului Nou asupra unei clădiri în care erau staționați soldații, la Makiivka, un oraș ocupat de Rusia în regiunea Donețk, a cărei anexare este revendicată de Moscova. Kievul pretinde un număr mult mai mare de victime, vorbind de sute de morți.

Pierderile, printre cele mai grele suferite de Moscova într-un singur atac de la lansarea ofensivei împotriva Ucrainei în februarie 2022, au reprezentat un șoc pentru Rusia, precum și o avalanșă de critici din partea comentatorilor naționaliști care au favorizat intervenția militară.

Emoția provocată de aceste pierderi, o nouă lovitură pentru Kremlin după eșecurile înregistrate în toamnă, a fost întărită de faptul că soldații uciși erau rezerviști care fuseseră mobilizați.

„Nu am mai dormit de trei zile”, a declarat Ekaterina Kolotovkina, soția unui general rus și președinta unei asociații apropiate de Armată, la ceremonia din Samara.

„Suntem în contact permanent cu soțiile băieților noștri. Este foarte greu, este înfricoșător. Dar noi nu putem fi frânți. Durerea unește”, a adăugat ea.