Nicolae Ciucă anunţă cât costă cazarea migranţilor. Premierul României cere bani de la Bruxelles

România a cheltuit până acum pentru gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina aproximativ 51 de milioane de lei. Săptămâna viitoare ar urma să fie înaintate documentele la Bruxelles pentru începerea decontărilor

05 mart. 2022, 13:20
Nicolae Ciucă anunţă cât costă cazarea migranţilor. Premierul României cere bani de la Bruxelles

Premierul Nicolae Ciucă anunţă că România a cheltuit pentru gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina aproximativ 51 de milioane de lei, conform centralizării făcute împreună cu instituţiile implicatte. De asemenea, în urma stabilirii costurilor privind întreţinerea persoanelor refugiate din Ucraina, Guvernul estimează cheltuieli de 208 milioane lei , sumă care va fi alocată din fondul de rezervă.

„Un subiect foarte important a fost acela de a identifica totalul cheltuielilor pe care ţara  noastră le-a făcut până în acest moment de la începerea conflictului din Ucraina. Am reuşit să discutăm cu toate instituţiile implicate şi în felul acesta suma totală este de aproximativ 51 de milioane de lei şi am discutat cu toate ministerele de linie, astfel încât săptămâna viitoare să putem să înaintăm documentele la Bruxelles pentru începerea decontărilor”, a declarat Nicolae Ciucă sâmbătă, la finalul întâlnirii Task Force şi al şedinţei de Guvern.

Război în Ucraina, ziua a 10-a. Sună sirenele în Kiev, lupte grele la Harkov şi Mariupol şi apeluri disperate ale preşedintelui Zelenski. UPDATE: Armistiţiu pentru culoare umanitare

Potrivit acestuia, în şedinţa de Guvern de sâmbătă dimineaţă au fost stabilite costurile pentru susţinerea cetăţenilor ucraineni. Astfel, pentru cei care vor fi cazaţi în spaţiile asigurate de instituţiile statului, costul va fi de 50 de lei/persoană, în timp ce pentru refugiaţii cazaţi în alte spaţii, contra cost, costul va fi de 100 de lei /persoană.

„În total, suma pe care am evaluat-o la nivelul Guvernului şi care va fi pusă la dispoziţie din fondul de rezervă în primă fază este de aproximativ 208 milioane”, a precizat Ciucă.
În cadrul task force a fost discutat modul în care autorităţile din România şi coordonează activităţile cu cele din Republica Moldova pentru crearea unui culoar verde până la graniţa cu România, pentru facilitarea tranzitului cetăţenilor ucraineni prin Republica Moldova, România punând la dispoziţie mijloace de transport autorităţilor moldovene şi personal suplimentar la graniţa cu această ţară, pentru a accelera procedurile din vamă.

România va înfiinţa un hub pentru asistenţă umanitară în judeţul Suceava

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a fost abilitat să demareze demersurile pentru organizarea unui hub umanitar în România în zona Suceava, decizia fiind luată de Guvern şi CNSU în urma discuţiilor cu oficiali ai Comisiei Europene. Potrivit lui Ciucă, pe platforma organizată de Executiv au fost înscrise 5700 de oferte de ajutorare pentru refugiaţii ucraineni, iar cantitatea de sânge donată în beneficiul răniţilor războiului din Ucraina este una „consistentă”.

HCNSU nr. 13 din 04 03 2022 abilitare DSU hub umanitar

Premierul a subliniat că membrii CNSU au decis, vineri seară, prin Hotărâre, ca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să înceapă pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România în zona Suceava. Discuţii pe acest subiect au avut loc între Guvern şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson.  „Avem convingerea că acest hub sub coordonarea autorităţilor de la Bruxelles va putea să faciliteze şi să asigure coerenţă întregului efort care se face pentru a ajuta cetăţenii ucraineni şi, în felul acesta, vreau să subliniez, contribuţia autorităţilor române este una semnificativă”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Acesta a mulţumit cetăţenilor, ONG-urilor şi instituţiilor statului pentru „mobilizarea exemplară” de care au dat dovadă de la începutul conflictului armat din Ucraina.

Florin Cîţu: Voi cere Parlamentului să creştem alocarea din PIB pentru Apărare

În ceea ce priveşte campania de donare de sânge în beneficiul ucrainenilor, premierul a subliniat că a fost donată – „cantitate consistentă”, iar Ministerul Sănătăţii derulează, fiind spre finalizare demersurile pentru ca sângele donat să fir trimis, în Ucraina.

Potrivit premierului 5700 de  oferte au fost înscrie pe platforma „Ucraina- împreună ajutăm mai mult” organizată de Guvern. „Această cifră spune tot despre ceea ce poate să însemne ajutorul în alimente, în medicamente, în spaţii de cazare, inclusiv în cartele SIM – de ce nu? – şi este dovada faptului că cetăţenii ţării noastre au înţeles şi s-au mobilizat exemplar. Această campanie de donaţie va continua într-o formă ce va fi îmbunătăţită, cu reprezentanţii Code for Romania, structură pe două paliere: un acoperiş pentru managementul şi validarea cererilor şi ofertelor de cazare şi sprijin de urgenţă pentru managementul şi alocarea altor tipuri de resurse, discutăm de hrană, produse de igienă şi îmbrăcăminte”, a precizat primul ministru.
Nicolae Ciucă a menţionat că efortul pentru ca ajutoarele să ajungă în Ucraina continuă, un al patrulea eşalon fiind în zona graniţei pentru a duce ajutoare în ţara vecină.