Război în Ucraina. Lukaşenko, anunţul care dă fiori Occidentului

Belarusul va desfăşura trupe de operaţiuni speciale în trei zone din apropierea graniţei sale de sud cu Ucraina.

16 mai 2022, 18:34
Război în Ucraina. Lukaşenko, anunţul care dă fiori Occidentului

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko i-a îndemnat, luni, pe membrii alianţei militare regionale Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care grupează şase foste republici sovietice în frunte cu Rusia, să rămână ”uniţi” şi a acuzat Occidentul că speră să prelungească conflictul din Ucraina cu scopul de ”a slăbi Moscova cât mai mult posibil”, relatează Reuters.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat în cadrul unui summit al liderilor Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) cu sediul la Moscova, că ”sancţiunile infernale” împotriva ţării sale şi Rusiei ar fi putut fi evitate dacă grupul ar fi adoptat o poziţie unitară.

Război în Ucraina. Racheta a lovit un depozit de azotat de amoniu
”Fără un front unit, Occidentul colectiv va crea presiune asupra spaţiului post-sovietic”, a spus Lukaşenko în declaraţiile de deschidere televizate, adresându-se preşedintelui rus Vladimir Putin şi liderilor Armeniei, Kazahstanului, Kârgâzstanului şi Tadjikistanului.

Belarusul va desfăşura trupe de operaţiuni speciale în trei zone din apropierea graniţei sale de sud cu Ucraina, au anunţat marţi forţele armate, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a evidenţiat rolul rachetelor de producţie rusească în consolidarea apărării ţării, relatează Reuters.

Aliat apropiat al Rusiei, Belarusul a spus în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte drept „operaţiunea sa specială” din Ucraina, dar a servit ca rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste frontieră la 24 februarie.

Minskul a acuzat timp de mai multe luni că ţările NATO concentrează soldaţi la graniţele sale – Polonia, Lituania şi Letonia fiind membre ale Alianţei – şi a spus că îşi sporeşte numărul şi intensitatea propriilor exerciţii militare ca răspuns.

Putin, primele declaraţii după ce s-a scris că a fost operat de cancer: „Avem dovada, Ucraina a dezvoltat arme biologice”
„SUA şi aliaţii lor continuă să îşi sporească prezenţa militară la graniţele Republicii Belarus”, a declarat şeful Statului Major, Viktor Gulevici.

„Grupurile deja existente au crescut de peste două ori în ultimele şase luni, în cantitate şi calitate”, a adăugat el.

Belarusul desfăşoară de asemenea unităţi de apărare aeriană, de artilerie şi de rachete pentru exerciţii în vest, a mai spus Gulevici.

Lukaşenko a precizat că Moscova a fost de acord să ajute Minskul să producă rachete similare cu Iskander, pe care Rusia le-a folosit în Ucraina, şi că îşi doreşte ca Belarusul să continue să folosească sisteme de rachete sol-aer S-400 şi S-300 de producţie rusească.

Zelenski l-a demis pe comandantul Forțelor de Apărare Teritorială

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis pe comandantul Forțelor de Apărare Teritorială, Iuri Galușkin, care a condus toate operațiunile specifice de la începutul războiului. Un nou comandant a fost deja numit.

Potrivit documentului emis de președinție, generalul-maior Igor Tantsyura a fost numit noul comandant. Motivele schimbării din funcție a comandantului Iuri Galușkin nu au fost dezvăluite.

Anterior, Ihor Tantsyura a deținut funcția de comandant al Centrului 169 de Instruire pentru Forțele Armate ale Forțelor Armate ale Ucrainei și de șef de stat major și prim-adjunct al comandantului Operațiunii Forțelor Comunale.

Zelenski l-a demis pe comandantul Forțelor de Apărare Teritorială. Galușkin fusese numit la 1 ianuarie 2022

La 1 ianuarie 2022, biroul președintelui l-a descris pe Galușkin ca fiind un „general de luptă cu experiență”, care a participat la operațiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo în perioada 2001-2002, iar din 2014 a participat la operațiunea antiteroristă din Donbass.

„Din iunie 2014 până în ianuarie 2015, Galușkin a fost comandant al Forțelor Aeropurtate de Înaltă Mobilitate, care la acea vreme făceau parte din Forțele Terestre ale Forțelor Armate.

După ce Forțele Aeropurtate de Înaltă Mobilitate au devenit o ramură separată a Forțelor Armate ale Ucrainei,  a fost numit comandant adjunct.

Din decembrie 2019, a ocupat funcția de inspector șef al Ministerului Apărării al Ucrainei, iar de la jumătatea anului 2020 – inspector șef adjunct”.