Război în Ucraina. Noi bombardamente aproape de graniţa cu România. Rusia avansează pe linia frontului

În timp ce Trump creionează planuri de pace nerealiste, forţele ruse se apropie de un oraş-cheie de pe linia frontului estic ucrainean şi continuă atacurile cu dronă asupra Odesei, unde o persoană a murit.
Filip Stan
09 nov. 2024, 11:41
Război în Ucraina. Noi bombardamente aproape de graniţa cu România. Rusia avansează pe linia frontului

Război în Ucraina. Bloggeri militari au raportat vineri că forţele ruse se apropie de capturarea unui oraş important de pe frontul de est din Ucraina, ca parte a campaniei lor de a înainta spre vest pentru a captura întreaga regiune Donbas. Pe de altă parte, atacurile cu drone asupra portului sudic Odesa au continuat pentru a treia zi consecutiv, fiind lovite ţinte civile şi înregistrându-se victime.

Bloggeri de ambele părţi ale frontului au raportat că forţele ruse au intrat vineri în satul Sonţivka şi avansează dinspre nord-vest spre oraşul Kurahove.

Război în Ucraina. Autorităţile ucrainene nu au recunoscut că satul a căzut în mâinile ruşilor, menţionând în acelaşi timp că luptele pe frontul de est au fost mai intense în jurul oraşelor Kurahova şi Pokrovsk, acesta din urmă fiind un important centru logistic.

„Direcţia Kurahove şi direcţia Pokrovsk sunt cele mai dificile în acest moment”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn. „Comandamentul militar şi comandamentul brigăzii lucrează la consolidarea poziţiilor”, a afirmat preşedintele.

Zelenski cere garanții de securitate în vederea unui armistițiu: ”Discuțiile sunt periculoase, dacă nu există garanții clare, reale, în care putem avea încredere”

Statul Major al Ucrainei nu a menţionat nimic despre satul Sonţivka, afirmând doar că forţele ucrainene au respins 18 din cele 32 de atacuri ruseşti de lângă Kurahove şi 19 atacuri lângă Pokrovsk.

Popularul blog militar ucrainean DeepState a arătat că Sontsivka se află într-o zonă gri, cu un control incert.

Un ofiţer ucrainean, identificându-se drept Alex, a declarat că trupele ruse au pătruns în linia de apărare ucraineană şi şi-au asigurat un punct de sprijin în sat.

Un blogger rus, Blue Z Beard, a publicat informaţii similare, afirmând că avansul ar duce în cele din urmă la încercuirea Kurahovei.

Pe de altă parte, potrivit Ukrainskaia Pravda, analiştii proiectului DeepState au raportat că până vineri noaptea, ruşii au avansat în apropierea a şapte localităţi din regiunile Doneţk şi Luhansk: Maksimivka, Miasojarivka, Dalne, Selidove, Petrivka, Bohoiavlenka şi Pobeda.

Potrivit DeepState, în octombrie, ruşii au ocupat 490 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean, cea mai amplă cucerire teritorială din 2024.

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, inamicul şi-a mărit recent numărul de regimente, brigăzi şi divizii, precum şi numărul de soldaţi cu aproape 100 000. De asemenea, lungimea liniei frontului a crescut la 1.300 de kilometri.

După ce iniţial nu au reuşit să avanseze şi să cucerească Kievul, după invazia lor din februarie 2022, forţele ruse s-au concentrat pe asigurarea controlului asupra Donbasului, format din regiunile Doneţk şi Luhansk.

Rusia controlează în prezent aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean. Armata rusă a raportat în mod constant capturarea unui şir de sate în ultimele săptămâni, în timp ce înaintează spre Pokrovsk.

În septembrie, forţele Moscovei au avansat în cel mai rapid ritm din martie 2022, conform datelor din surse deschise, în ciuda faptului că Ucraina a declanşat o ofensivă în regiunea Kursk din sudul Rusiei, cu scopul de a deturna din forţele ruse angajate în est.

Război în Ucraina. ODESA, ATACATĂ A TREIA SEARĂ LA RÂND, ÎNREGISTREAZĂ VICTIME

Pe de altă parte, continuă şi atacurile asupra Odesei, un centru strategic esenţial din sud. Drone ruseşti au lovit vineri seara târziu un bloc de locuinţe din oraşul-port de la Marea Neagră, declanşând un incendiu de proporţii. Surse locale au postat imagini care arată maşini şi clădiri în flăcări şi un fum gros care se ridică spre cer.

Apoi, în cursul nopţii, forţele armate ruse au efectuat un atac masiv cu drone asupra oraşului Odesa şi a suburbiilor sale, omorând o persoană şi rănind alte 13. Doi copii, în vârstă de 4 şi 16 ani, se numără printre răniţi, potrivit Ukrainskaia Pravda. Au fost avariate clădiri cu mai multe etaje din două complexe rezidenţiale, case particulare, depozite ale unei întreprinderi private şi maşini ale locuitorilor oraşului, dintre care cel puţin 10 au fost complet distruse de foc, potrivit sursei citate.

Trump a negociat cu Musk şi Zelenski pacea din Ucraina, dar FBI dezvăluie că a dejucat un complot iranian pus la cale să-l ucidă pe preşedintele SUA

Forţele aeriene ucrainene au raportat sâmbătă dimineaţa că au doborât 32 din cele 51 de drone trimise de inamic în cursul nopţii. Alte 18 drone inamice au fost pierdute în diferite regiuni ale Ucrainei. Epicentrul atacului a fost regiunea Odesa, a precizat armata. Sistemul de apărare aeriană a funcţionat în regiunile Odesa, Mikolaiv, Dnipro, Zaporojie, Doneţk, Sumî, Harkpv, Poltava, Vinniţia, Cerkasi şi Ternopil.

Război în Ucraina. Planul de pace al lui Trump: zonă tampon pe actuala linie a frontului de 1.300 km, cu observatori militari din UE şi Marea Britanie

Propunerea, care a fost prezentată de trei membri ai personalului Trump, ar implica ca zona să fie supravegheată de trupe britanice şi europene. Ar însemna că Rusia îşi va păstra câştigurile teritoriale realizate în Ucraina cu graniţa actuală îngheţată. Kievul ar trebui, de asemenea, să se asigure că nu va adera la NATO timp de 20 de ani.

Ar mai însemna ca Putin să renunţe la cucerirea totală a celor patru regiuni pe care le controlează parţial – Herson, Zaporojie, Doneţ şi Luhansk – , o condiţie fiind ca Ucraina să se retragă din Kursk. Şi Zelenski ar trebui, de asemenea, să renunţe la obiectivul principal de eliberare a tuturor regiunilor ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea.

Costurile misiunii militare a UE şi UK ar fi suportate de Europa, Statele Unite având rolul de a înarma Ucraina pentru a descuraja un atac viitor al lui Putin.

Este un plan de pace care a mai fost propus de SUA şi aliaţii occidentali Ucrainei în 2023, când avea armata în contraofensivă, dar atunci a fost respins vehement de Volodimir Zelenski.

Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina se apropie de trei ani, niciuna dintre forţe nu domină frontul în acest moment, Rusia are iniţiativa în estul Ucrainei, dar cuceririle sunt mici, în timp ce Ucraina a invadat o parte a regiunii Kursk.

Pierderile sunt mari de ambele tabere. Oficiali ai Pentagonului şi secretarul general al NATO, Mark Rutte, au venit cu informaţii care arată că Rusia a pierdut peste 600.000 de militari, morţi şi răniţi, ţine mobilizaţi peste 300.000 rezervişti de aproape doi ani, a apelat la mercenari şi deţinuţi, iar mai nou a cerut ajutorul Coreei de Nord care a trimis peste 10.000 de militari.

Şi Ucraina are pierderi mari şi probleme în mobilizarea tinerilor.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”