Război în Ucraina. O rachetă rusească a lovit din nou un bloc de locuinţe

Oraşul Kramatorsk este situat în regiunea de est Doneţk. Din 2014, separatişti susţinuţi de Kremlin au controlat parţial această regiune industrială, inclusiv oraşul său principal, Doneţk.

02 feb. 2023, 06:21

Cel puţin două persoane au şi-au pierdut viaţa când o rachetă rusească a lovit un bloc de apartamente la Kramatorsk, în estul Ucrainei, au anunţat miercuri autorităţile regionale, scrie AFP.

„Acum două ore, ocupantul rus a tras o rachetă asupra unei clădiri rezidenţiale din centrul oraşului”, a raportat Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean al regiunii aflate sub control parţial prorus, pe contul său Telegram.

Jurnalişti ai agenţiei France Presse au văzut două corpuri acolo unde salvatorii căutau sub dărâmături. Guvernatorul a precizat că şapte persoane au fost rănite şi că alte victime ar putea fi găsite sub dărâmături.

Anunțul care îngrozește o lume întreagă! Rusia se pregăteşte pentru o „escaladare maximă” a războiului din Ucraina
Oraşul Kramatorsk este situat în regiunea de est Doneţk. Din 2014, separatişti susţinuţi de Kremlin au controlat parţial această regiune industrială, inclusiv oraşul său principal, Doneţk.

După ce anul trecut a declarat regiunea rusească, Moscova încearcă în prezent să o cucerească în întregime. Paradoxal, Putin cere armatei ruse să nu mai bombardeze, din Ucraina, regiuni ruseşti şi anunţă reparaţii şi compensaţii în urma distrugerii şi avarierii unor locuinţe şi infrastructuri

Preşedintele rus Vladimir Putin cere miercuri armatei ruse să nu mai bombardeze regiuni ruseşti, de pe teritoriul Ucrainei, în urma cărora mulţi oameni au rămas fără case şi fără curent, relatează Reuters.

El a cerut acest lucru într-o reuniune guvernamentală pe tema distrugerii unor locuinţe şi infrastructuri în sud-vestul Rusiei, la frontiera cu Ucraina.

”Bineînţeles că sarcina prioritară este eliminarea posibilităţii însăşi de a bombarda. Dar asta e treaba departamentului militar”, a tunat Putin, citat pe site-ul Kremlinului.

Ucraina nu revendică atacuri pe teritoriul Rusiei, dar dă vina pe ”karma”, din cauza invaziei ruse, după ce armata rusă a ras de pe suprafaţa pământului mai multe localităţi şi a ţintit sistematic infrastructura energetică ucraineană, lăsând adesea civilii fără lumină, apă şi căldură, în toiul iernii.

Putin a precizat că au fost distruse sau avariate locuinţe în regiunile ruse Belgorod, Briansk şi Kursk, dar şi în Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

Citiți și: Rusia pregăteşte o ofensivă „iminentă” în Ucraina, avertizează americanii

Civili sunt afectaţi de probleme ”foarte acute” şi sunt necesare reparaţii şi compensaţii, a subliniat liderul de la Kremlin. ”Mulţi oameni s-au trezit într-o situaţie dificilă, şi-au pierdut casele, au fost nevoiţi să se mute la rude în reşedinţe temporare, să sufere întreruperi ale alimentării cu apă, căldură şi electricitate”, a denunţăat el.

Prin aceste declaraţi, Putin semnalează fristrarea Moscovei faţă de frecvenţa unor atacuri în sudul Rusiei, care au vizat diverse instalaţii, inclusiv substaţii electrice şi depozite de armament şi carburant.