Război în Ucraina Patriarhul Kiril cere armistițiu în perioada Crăciunului pe rit vechi

Kirill a cerut armistițiu în această perioadă pentru ca „toți ortodocșii să poată participa la slujbele din Ajunul Crăciunului și din ziua de Crăciun”.

05 ian. 2023, 12:54
Război în Ucraina Patriarhul Kiril cere armistițiu în perioada Crăciunului pe rit vechi

Patriarhul Kiril al Rusiei a solicitat joi declararea unui armistițiu în Ucraina în perioada Crăciunului pe rit vechi (rușii și ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie). Astfel, armistițiul ar intra în vigoare de vineri, 6 ianuarie, de la ora 12.00, până pe 7 ianuarie, ora 24:00, informează agenția Tass.

Kirill a cerut armistițiu în această perioadă pentru ca „toți ortodocșii să poată participa la slujbele din Ajunul Crăciunului și din ziua de Crăciun”.

Zelenski, după convorbirea cu Iohannis: Trebuie să punem capăt agresiunii ruseşti chiar în acest an
Patriarhul Kiril este un susținător al lui Vladimir Putin și al războiului declanșat de Rusia în Ucraina. De asemenea, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială, patriarhul Kiril i-a îndemnat pe cetățenii Rusiei să meargă să lupte în războiul din Ucraina.

Soldații ruși care vor muri luptând în Ucraina vor fi iertați de toate păcatele, a afirmat Kiril în timpul predicii de duminică. „Sțim că foarte mulți mor astăzi pe câmpul de luptă. Biserica se roagă ca această bătălie să se termine cat mai curând posibil, astfel încât să nu se mai omoare frații între ei, în acest război fratricid”.

Patriarhul Kiril al Rusiei i-a încurajat pe ruși să nu le fie frică de moarte și să meargă la război. „Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară. și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică”, a spus Patriarhul Kiril.

Erdogan a vorbit cu Putin la telefon

Preşedintele turc Tayyip Erdogan i-a spus lui Vladimir Putin, într-o convorbiri telefonică pe care au avut-o joi, că eforturile de pace în războiul dintre Rusia şi Ucraina ar trebui să fie susţinute de o încetare a focului şi de o „viziune pentru o soluţie echitabilă”, a anunţat joi preşedinţia turcă, potrivit Reuters.

Război în Ucraina, alertă lângă graniţele României: Rusia are trei nave pregătite de luptă în Marea Neagră

Preşedinţia turcă a precizat într-un comunicat că cei doi lideri au discutat despre energie şi despre coridorul de cereale de la Marea Neagră şi că Erdogan i-a spus lui Putin că trebuie luate măsuri concrete pentru a-i îndepărta pe militanţii kurzi din regiunea de frontieră siriană.

Kremlinul încă nu a publicat pe site-ul său un comunicat referitor la convorbirea lui Vladimir Putin cu Recep Ergodan.

Preşedintele Turciei ar urma să vorbească în cursul zilei şi cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski.