Război în Ucraina. Pierderea grea pentru Putin, contraofensiva lui Zelenski face prăpăd la Herson

Kremlinul denunţă drept ”futile” livrări de armament ale Occidentului, în timp ce Macron, Iohannis, Scholz şi Draghi se află la Kiev, dar acestea se deosebesc letale pentru armata lui Putin.

16 iun. 2022, 17:16
Război în Ucraina. Pierderea grea pentru Putin, contraofensiva lui Zelenski face prăpăd la Herson

Război în Ucraina. Comandamentul operaţional „Sud” din Ucraina transmite că, în cursul zilei de marţi, trupele ucrainene din sudul ţării au lansat atacuri cu rachete asupra unor zone în care militarii ruşi depozitau combustibil și echipamente. De asemenea, trupele ucrainene au distrus posturi de comandă ale ruşilor și două depozite de muniții.

„Pe 14 iunie, trupele de ocupație au încercat de două ori să lanseze lovituri aeriene. Dimineața, un elicopter inamic a fost doborât de armata ucraineană cu un sistem portabil de rachete antiaeriene, iar după-amiază, un elicopter inamic Mi-8 a atacat un pod, încercând să limiteze manevrele unităților noastre.

Minat noaptea, aruncat în aer în timpul zilei. Imagini inedite cu distrugerile provocate de apărătorii ucraineni, ruşilor VIDEO
Ca răspuns, aviația ucraineană a lansat trei lovituri asupra soldaţilor și echipamentelor militare ale armatei ruse din regiunea Herson. În doar o zi, în direcția sudică, invadatorii au pierdut peste 70 de soldați și ofițeri și mai mult de 60 de echipamente: un elicopter, tunuri autopropulsate Pion, sisteme Grad, trei obuziere, precum și 19 blindate și 33 de vehicule” – a detaliat comandamentul operaţional „Sud” din Ucraina.

Kremlinul denunţă joi drept ”futile” livrări de armament ale Occidentului către Ucraina, în tmp ce preşedinţii Franţei, Emmanuel Macron, României Klaus Iohannis, şi premierii Germaniei Olaf Scholz şi Italiei Mario Draghi se află într-o vizită la Kiev, relatează AFP.

”Ne-ar plăcea să credem că liderii acestor trei ţări (…) nu se vor concentra doar asupra subiectului susţinerii Ucrainei şi planurilor de a continua să o inunde cu arme. Acest lucru este întru totul futil şi nu va face decât să provoace şi mai multe prejudicii acestei ţări”, declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Război în Ucraina.  Toti copiii nascuti in Herson dupa izbucnirea razboiului vor primi automat cetatenie rusa

„Copiii născuți după 24 februarie în regiunea Herson vor primi automat cetățenia Federației Ruse. În plus, orfanii vor fi, de asemenea, înregistrați ca cetățeni ai Federației Ruse”, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militaro-civile impuse de Rusia în regiunea ocupată Herson, pentru agenția de presă rusă RIA Novosti.

Ieri, Stremousov a afirmat că mii de cetățeni din teritoriul ocupat au solicitat cetățenia rusă. Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că răpește copii de pe teritoriul său și îi transferă în Rusia.

Imagini terifiante din Mariupol, după aproape patru luni de bombardamente. Zeci de mii de ucraineni supravieţuiesc printre ruine FOTO&VIDEO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că bombardamentele s-au intensificat, fiind lovite mai multe regiuni. Zelenski afirmă, ca de fiecare dată, că Ucraina are nevoie de armament şi echipamente. ”Curajul, înţelepciunea şi abilităţile tactice nu pot fi importate. Eroii noştri le au”, a transmis Zelenski.

”Bombardarea poziţiilor ucrainene şi a oraşelor paşnice se intensifică din nou”, a transmis Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.

Acesta a precizat că în cursul zilei de miercuri au fost lovite Nikolaiv, comunităţi din regiunea Dnipropetrovsk şi regiunea Harkov.

”Noi apărăm Donbasul. Şi, apropo, în toate contactele internaţionale aud admiraţie pentru acţiunile apărătorilor noştri. Lumea vrea cu adevărat să înveţe de la ucraineni cum să lupte şi cum să învingă. În cele 112 zile ale acestui război, armata ucraineană a demonstrat că curajul şi înţelepciunea pe câmpul de luptă, împreună cu capacitatea de a învinge tactic inamicul, dau rezultate semnificative, chiar şi în ciuda avantajului semnificativ al armatei ruseşti în ceea ce priveşte numărul de soldaţi şi echipamentul”, a afirmat preşedintele ucrainean. Acesta a anunţat că Ucraina va face ”tot posibilul pentru a depăşi avantajele”.
”În fiecare zi lupt pentru ca Ucraina să obţină armele şi echipamentele necesare. Dar curajul, înţelepciunea şi abilităţile tactice nu pot fi importate. Eroii noştri le au”, a mai afirmat Zelenski.