Război în Ucraina. Preşedinta PE face apel pentru ca ţările Europei să-i trimită tancuri lui Zelenski

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, face apel la statele membre UE să livreze tancuri Ucrainei şi "să accelereze" procedura de aderare a acestei ţări la Uniune.

05 oct. 2022, 23:13
Război în Ucraina. Preşedinta PE face apel pentru ca ţările Europei să-i trimită tancuri lui Zelenski

Război în Ucraina. Ţările occidentale, în special UE, furnizează arme şi material militar Ucrainei, dar Kievul cere mai multe, solicitând în special Berlinului livrarea de tancuri Leopold 2. Aceste tancuri de luptă de concepţie germană sunt de referinţă în materie de blindaj şi de manevrabilitate.

Cancelarul Olaf Scholz nu a dat însă curs acestei solicitări, afirmând că o astfel de decizie trebuie luată în acord cu aliaţii săi occidentali.

Circa 2.000 de tancuri de acest tip sunt deţinute de Germania, Austria, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia şi, în afara UE, de Norvegia, Elveţia şi Turcia, potrivit unui responsabil al UE.

Vladimir Putin a semnat decretul care dă fiori Europei
Potrivit Robertei Metsola, ţările europene dispuse să furnizeze aceste tancuri ar putea fi rambursate din fonduri comune, precum cele din Facilitatea europeană pentru pace, pentru ca efortul să fie împărţit de toţi şi să nu afecteze de manieră „disproporţionată” anumite ţări.

„Ucrainenii au nevoie de armament pentru a continua s-şi recucerească teritoriul (…), de exemplu de tancuri Leopard 2 pe care mai multe state membre le deţin”, a declarat Roberta Metsola în acest interviu, acordat pe marginea sesiunii plenare a PE de la Strasbourg.

Armata din Ucraina anunţă că forţele ruse evacuează răniţii şi echipamentul avariat din Herson în cele mai apropiate puncte de trecere peste fluviul Nipru

Armata ucraineană anunţă că, pe măsură ce forţele sale înaintează în regiunea de sud a Hersonului, unităţile ruse au suferit pierderi şi încearcă să îşi evacueze răniţii şi echipamentul avariat în cele mai apropiate puncte de trecere peste fluviul Nipru, relatează CNN.

”În special, inamicul a mutat până la 150 de militari răniţi şi aproximativ 50 de unităţi de echipament militar avariat în aşezarea Vesele, lângă hidrocentrala Kahovka”, a precizat Statul Major.

De asemenea, există un pod grav avariat lângă hidrocentrala Kakhovka situată în Nova Kakhovka. Forţele ucrainene au făcut progrese pe malul vestic al Niprului.

Între timp, în nord-estul ţării, armata ucraineană a anunţat că ruşii au suferit pierderi grele, iar forţele ucrainene consolidează câştiguri de-a lungul graniţelor regiunilor Doneţk şi Lugansk.

”Din cauza numărului mare de răniţi şi a suprasolicitării instituţiilor medicale locale, inamicul a echipat şi foloseşte o şcoală ca spital militar. Potrivit informaţiilor preliminare, acolo sunt până la 200 de militari răniţi”, anunţă Statul Major. De asemenea, armata ucraineană a susţinut că Rusia a recrutat mai mulţi bărbaţi din colonii unde se află deţinuţi.

Rusia ameninţă cu o recucerire a teritoriilor pierdute în regiunile anexate în sudul şi estul Ucrainei. ”Aceste teritorii vor fi pentru totdeauna ale Rusiei”

Comandamentul ocupaţiei ruse continuă să recruteze deţinuţi pentru a compensa pierderile de personal. Potrivit informaţiilor preliminare, peste 650 de prizonieri din colonii de maximă securitate din regiunea Stavropol au fost de acord să participe la ostilităţile de pe teritoriul Ucrainei”, subliniază armata ucraineană.

Statul Major a comunicat că forţele aeriene ucrainene au efectuat mai mult de10 atacuri împotriva concentrării de arme ruseşti.

”În plus, unităţile noastre de apărare aeriană au doborât şapte UAV-uri inamice. Şase dintre ele au fost fabricate de Iran”, potrivit armatei ucrainene.