Război în Ucraina: Prigojin, „bucătarul lui Putin”, îl provoacă pe Zelenski la un duel aerian: Hai să ne batem pe cer! VIDEO

Evgheni Prigojin, şeful grupului rus de mercenari Wagner, l-a provocat pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la o luptă directă pentru Bahmut, relatează The Guardian.

06 feb. 2023, 20:45
Război în Ucraina: Prigojin, „bucătarul lui Putin”,  îl provoacă pe Zelenski la un duel aerian: Hai să ne batem pe cer!  VIDEO

Prigojin, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a publicat o înregistrare video în care apare în cabina de pilotaj a unui avion militar şi spune: „Volodimir Oleksandrovici (Zelenski), am aterizat. Am bombardat Bahmut. Mâine, voi pilota un MiG-29. Dacă doreşti, hai să ne întâlnim pe cer! Dacă învingeţi, luaţi Artemovsk (Bahmut). Dacă nu, avansăm până la Nipru”.

A început al treilea Război Mondial? Analiza situației din Ucraina la aproape un an de la invazia Rusiei. ”Este posibil ca civilizaţia noastră să nu-i supravieţuiască”

Scurta înregistrare video a fost publicată de serviciul de presă al lui Prigojin, care a precizat că a fost filmată la bordul unui avion de bombardament Su-24 operat de Wagner.

Prigojin apare echipat cu o cască şi o mască de pilot, în timp ce prin fereastră se poate vedea un peisaj nocturn în timp ce aeronava aterizează.

Natura face din Bahmut o „fortăreaţă de neînvins”, spune comandantul ucrainean

Peisajul din jurul oraşului Bahmut din estul Ucrainei îi oferă o aparare naturală care îl fac să fie o „fortăreaţă de neînvins”, a declarat luni comandantul forţelor terestre ucrainene, citat de CNN.

„Acest teren special are caracteristici topografice. Oraşul este înconjurat de înălţimi şi dealuri dominante, ceea ce reprezintă în sine o problemă pentru inamic”, a declarat generalul colonel Oleksandr Sirski, comandantul forţelor terestre din cadrul armatei ucrainene.

„Sistemul de obstacole al armatei, împreună cu peisajul natural, au transformat această zonă într-o fortăreaţă de neînvins, unde au murit mii de inamici”, a spus Sirski. „Folosim toate opţiunile, capacităţile inginereşti, precum şi cele naturale, pentru a distruge cele mai bune unităţi inamice. Bătălia este în curs de desfăşurare”, dă asigurări generalul.

Cutremur de 7,8 grade în Turcia și Siria, şapte zile de doliu naţional. Bilanțul a ajuns la 2.600 de morţi și alte câteva mii de răniți – FOTO

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri la conferinţa de presă comună cu liderii ucraineni că nimeni nu va capitula la Bahmut. „Vom lupta atât timp cât vom putea”, a promis el.

Evgheni Prigojin, liderul companiei militare private Wagner din Rusia, a declarat duminică că bătălia pentru Bahmut este în curs de desfăşurare, fără semne de retragere a forţelor armate ucrainene. „Luptă până la ultimul”, a declarat el pe Telegram, referindu-se la soldaţii ucraineni.
În ianuarie, SUA şi oficialii occidentali au îndemnat Ucraina să îşi mute atenţia de la lupta brutală, care are loc de luni de zile, din oraşul Bahmut şi să prioritizeze în schimb o potenţială ofensivă în sud, folosind un stil diferit de luptă, care să profite de noile echipamente militare, în valoare de miliarde de dolari, promise recent de aliaţii occidentali.