Război în Ucraina. Rusia a atacat Odesa, cel mai apropiat oraş de România, cu drone şi rachete VIDEO

Odesa, cel mai mare port şi bază navală din Ucraina, a fost atacată în mod repetat cu rachete şi drone după ce Rusia s-a retras în iulie din acordul care permitea transportul de cereale din porturile ucrainene.

14 aug. 2023, 10:42

Cel puţin trei persoane au fost rănite în două valuri de atacuri ruseşti cu drone şi rachete care au avut loc în cursul nopţii asupra oraşului-port Odesa, au anunţat luni dimineaţă un oficial şi armata din regiunea ucraineană de la Marea Neagră, relatează Reuters.

„Ca urmare a atacului inamic din Odesa, mai multe incendii au izbucnit în urma căderii unor fragmente de rachete”, a declarat guvernatorul Oleh Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Ferestrele clădirilor au fost aruncate în aer de suflul exploziei”, a precizat el.
Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski dincolo de graniţă, atac surpriză la Belgorod
Comandamentul forţelor armate ucrainene din sud a declarat că forţele de apărare aeriană au distrus toate cele 15 drone şi opt rachete maritime de tip Kalibr pe care Rusia le-a lansat asupra portului.

Un cămin şi un supermarket au fost avariate de resturile de rachete căzute, a precizat comandamentul. Acesta a postat pe reţelele sociale o înregistrare video şi fotografii cu pompierii care se luptă cu un mare incendiu.

Odesa, cel mai mare port şi bază navală din Ucraina, a fost atacată în mod repetat cu rachete şi drone după ce Rusia s-a retras în iulie din acordul care permitea transportul de cereale din porturile ucrainene.

În weekend, mai multe plaje din oraşul Odesa se deschiseseră oficial pentru înot, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, dar scăldatul este interzis în timpul alertelor de raid aerian.

Rusia îşi echipează noile submarine nucleare cu rachete hipersonice

Rusia este în curs de a-şi echipa noile submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon, a declarat şeful celui mai mare constructor de nave din Rusia pentru agenţia de presă de stat RIA.

„Submarinele nucleare multifuncţionale din cadrul proiectului Yasen-M vor … fi echipate cu sistemul de rachete Zircon în mod obişnuit” , a spus Alexei Rakhmanov, directorul executiv al United Shipbuilding Corporation (USC). “Se lucrează deja în această direcţie”, a precizat el, potrivit Reuters.

Submarinele din clasa Yasen, cunoscute şi sub numele de Proiectul 885M, sunt submarine cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară, construite pentru a înlocui submarinele nucleare de atac din epoca sovietică, ca parte a unui program de modernizare a armatei şi a flotei.
POLITICO anunţă că Ucraina a declarat apele din jurul porturilor ruseşti de la Marea Neagră drept „zonă cu risc de război” „până la noi ordine”
Rachetele hipersonice Zircon au o rază de acţiune de 900 km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce face dificilă apărarea împotriva lor.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat la începutul acestui an că Rusia va începe livrările în masă de rachete Zircon ca parte a eforturilor ţării de a-şi consolida forţele nucleare.

Fregata rusească multifuncţională Amiral Gorshkov, care şi-a testat capacităţile de atac în vestul Oceanului Atlantic la începutul acestui an, a fost deja echipată cu rachete Zircon.