Război în Ucraina. Rusia acuză armata lui Zelenski că bombardează platformele din Crimeea

În timp cer Rusia se concentrează în Donbas, forţele din Ucraiana, aproape învinse în Doneţk şi Lugansk, vor să recucerească zone din jurul Crimeei.

20 iun. 2022, 15:01
Război în Ucraina. Rusia acuză armata lui Zelenski că bombardează platformele din Crimeea

Război în Ucraina. Autorităţile ruse acuză luni forţe ucrainene de faptul că au deschis focul asupra unor platforme de foraj de hidrocarburi pe mare, în largul Crimeei ocupate, şi că au rănit cel puţin trei persoane, iar operaţiuni de salvare erau în curs, relatează AFP.

”În această (luni) dimineaţa, inamcul a atacat platforme de foraj Cernomorneftegaz. Sunt în contact cu colegii noştri de la Ministerul Apărării şi (Serviciile speciale) FSB. Încercăm să salvăm oameni”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, Serghei Aksionov.

Potrvit lui Aksionov, cinci din 12 persoane au fost salvate – inclusiv trei răniţi -, iar celelalte persoane erau căutate în continuare, ”cu participarea unor nave de petrulare şi mjloace aeriene”.

Putin, sfidat în Ucraina. Soldaţii ruşi nu mai respectă ordinele

Serghei Aksionov nuprecizează care instalaţii au fost atinse. Însă compania Cernomorneftegaz este cea care exploatează mai multe zăcăminte de gaze naturale şi petrol la Marea Neagră şi Marea Azov, în largul Crimeei ocupate.

Este pentru prima oară când ruşii anunţă un atac vizând infrastructuri de hidrocarburi offshore în Crimeea de la începutul invaziei şi războiului ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Război în Ucraina. Pe de altă parte, Rusia a cucerit oraşul Metelkine, la est de centrul strategic Severodoneţk, anunţă şeful administraţiei militare regionale din Lugansk

Forţele ruse au reuşit să cucerească oraşul Metelkine, la est de centrul strategic Severodoneţk, a declarat, luni, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghii Gaidai, relatează CNN.

”Din păcate, în prezent nu controlăm oraşul Metelkine din apropierea centrului regional (n.r. Severodoneţk)”, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghii Gaidai.

Putin, lovitura de graţie pentru Zelenski: 50 de ofiţeri de rang înalt, morţi după un atac cu rachetă
Forţele ruse şi-au intensificat utilizarea artileriei şi a loviturilor aeriene pentru a viza poziţiile ucrainene din Severodoneţk şi din jurul Severodoneţkului, în timp ce lupta pentru oraşul-cheie continuă să se prelungească, a adăugat Gaidai.

El a mai spus că trupele ruse şi-au consolidat poziţiile în zona industrială Severodoneţk şi la periferia oraşului, precum şi în districtele Toşkivka şi Ustînivka. ”Vor (forţele ruse) să înainteze în acea direcţie şi în acest scop au adunat o cantitate mare de echipamente”, a adăugat el. Oficialul a subliniat că au loc lupte în multe sate din jurul Severodoneţkului şi Lîsîceanskului.