Război în Ucraina. Rusia anunţă că a doborât sâmbătă patru avioane Su-27

Agenţia oficială de presă TASS a relatat că, de la începerea conflictului ruso-ucrainean, la 24 februarie, forţele ruse au distrus 69 de avioane la sol şi 21 în aer.

05 mart. 2022, 19:19

Război în Ucraina. Forţele ruse desfăşoară o ofensivă pe scară amplă în Ucraina şi au capturat mai multe oraşe şi sate, a informat sâmbătă Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă Interfax, relatează Reuters, conform AGERPRES.

Potrivit sursei citate, într-o luptă aeriană în apropiere de Jitomir, la aproape 100 kilometri vest de capitala ucraineană Kiev, patru avioane de luptă ucrainene de tip Su-27 au fost doborâte.

Zelenski: „Sunt sigur că în curând vom putea spune oamenilor noştri: Întoarceţi-vă! Veniţi înapoi din Polonia, România, Slovacia”
Agenţia oficială de presă TASS a relatat că, de la începerea conflictului ruso-ucrainean, la 24 februarie, forţele ruse au distrus 69 de avioane la sol şi 21 în aer.

Război în Ucraina. Forţele ruse continuă să bombardeze Mariupol şi împrejurimile sale. Ministerul rus al Apărării anunță că „din cauza lipsei de voință a părții ucrainene de a influența naționaliștii sau de a prelungi încetarea focului, operațiunile ofensive în zona Mariupol au fost reluate de la ora 18:00”.

Sâmbătă dimineaţa, Ministerul rus al Apărării anunţase că le va permite civililor din Mariupol şi Volnovaha să plece.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a descris sâmbătă situaţia din oraşul Mariupol ca fiind „sfâşietoare”, după ce evacuarea locuitorilor a fost amânată, şi a cerut părţilor implicate în conflict să protejeze civilii din Ucraina, indiferent dacă există sau nu un coridor umanitar, relatează AFP.

„Înţelegem că operaţiunile de evacuare în siguranţă (a locuitorilor) din Mariupol şi Volnovaha nu vor începe astăzi (sâmbătă). Continuăm să dialogăm cu părţile în ceea ce priveşte plecarea în siguranţă a civililor din diferitele oraşe afectate de conflict”, a afirmat CICR într-un comunicat.

Vladimir Putin ameninţă: Rusia va considera cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei
„Scenele care se desfăşoară astăzi în Mariupol şi în alte oraşe sunt sfâşietoare”, a adăugat organizaţia.

Rusia a anunţat sâmbătă dimineaţă că o încetare a focului va intra în vigoare de la ora 07:00 GMT pentru a permite plecarea civililor din Mariupol, oraş cu circa 450.000 de locuitori, şi din Volnovaha, aflat la aproximativ 60 de kilometri spre nord, potrivit Agerpres.ro.

Însă evacuarea locuitorilor din Mariupol, port strategic ucrainean încercuit de forţele ruse şi aliaţii lor, a fost amânată din cauza multiplelor încălcări ale armistiţiului de către Rusia, a acuzat sâmbătă primăria oraşului.

„Indiferent dacă vor fi create sau nu coridoare umanitare în zilele următoare, părţile implicate trebuie să continue să protejeze civilii şi infrastructura civilă conform dreptului internaţional umanitar, atât pentru cei care aleg să plece, cât şi pentru cei care aleg să rămână”, a subliniat CICR.

În calitate de intermediar neutru şi imparţial, CICR este pregătit să contribuie la facilitarea trecerii în siguranţă a civililor „odată ce părţile au ajuns la un acord şi condiţiile acestuia sunt strict umanitare”.

A treia rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina ar putea avea loc pe 7 martie, potrivit Global Telegram. Delegațiile ucraineană și rusă, care s-au întâlnit joi, în Belarus, pentru negocieri de pace, au convenit să aibă în perioada următoare o a treia rundă de discuții.

„A doua sesiune de negocieri s-a încheiat. Din nefericire, nu sunt încă rezultatele aşteptate de Ucraina. Nu există decât o soluţie pentru organizarea de culoare umanitare”, a declarat joi consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, unul dintre membrii delegaţiei ucrainene.

A fost pentru prima dată când cele două părţi au înregistrat o formă de progres în discuţii, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu o săptămână.