Război în Ucraina. Rusia este în criză de soldaţi, şomerii sunt ademeniţi pe front cu 5000 de euro

Vladimir Putin le-a cerut oficialilor de la Apărare să facă recrutări masive pentru a susţine ofensiva din regiunea Donbas.

05 iul. 2022, 12:36
Război în Ucraina. Rusia este în criză de soldaţi, şomerii sunt ademeniţi pe front cu 5000 de euro

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs recent, că generalii ruşi îi văd pe soldaţii lor ca fiind “carne de tun” şi că Rusia ar putea depăşi în această lună pragul de 40.000 de soldaţi morţi în războiul din Ucraina. “Scopul tactic al ocupanţilor nu s-a schimbat. Ei atacă în Severodoneţk, unde au loc lupte crunte pentru fiecare metru de pământ. Şi atacă spre Lisichansk, Bahmut, Sloviansk şi aşa mai departe.

Armata rusă încearcă să desfăşoare forţe de rezervă în Donbas. e pare că vor arunca în bătălie recruţi pregătiţi slab şi pe cei strânşi prin mobilizarea ascunsă. Generalii ruşi îşi văd oamenii pur şi simplu ca fiind carne de tun în dorinţa lor de a fi în avantaj numeric. Şi asta înseamnă un lucru: Rusia poate depăşi pragul de 40.000 de soldaţi morţi în iunie. Ei nu au mai pierdut atâţi oameni în niciun alt război în multe decenii”, a spus Zelenski.

Parlamentarii ruşi au aprobat, marţi, într-o lectură preliminară, două proiecte de lege care ar autoriza Guvernul rus să oblige întreprinderile să furnizeze armatei bunuri, iar angajaţii companiilor să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

Război în Ucraina. La United Shipbuilding Corporation, deținută de stat, și la Uzina de Mine și Procesare Lebedinsky a miliardarului Alisher Usmanov, lucrătorilor li se oferă să participe la ostilitățile din Ucraina ca „voluntari” sau sub contractor cu Ministerul Apărării, au declarat companiile pentru The Moscow Times. Serviciul de presă al Metalloinvest al lui Usmanov neagă categoric aceste acuzații; USC nu a răspuns la întrebările despre recrutarea muncitorilor pentru războiul din Ucraina.

Vladimir Putin a dat ordinul de atac. Generalii îi raportează direct liderului de la Kremlin

Angajații șantierelor navale ale Amiralității, care fac parte din USC, au primit servicii în Ucraina în baza unui contract cu Ministerul Apărării cu un salariu lunar de 300.000 de ruble, a declarat pentru The Moscow Times unul dintre lucrătorii întreprinderii de construcții navale din Sankt Petersburg. Potrivit acestuia, pe 2 iunie, șeful unuia dintre ateliere a chemat 20 de muncitori la birou, unde comisarul militar a emis somații la biroul de înrolare militară.

„Nu este clar pe ce bază au fost aleși oamenii, vârsta este diferită. Poate că i-au sunat doar pe cei care au permis de ședere în Sankt Petersburg. În spatele muncitorilor, din câte știu eu, doar armata”, a spus unul dintre muncitori.

A doua zi, muncitorii au venit la biroul militar din districtele Admiralteisky și Kirovsky din Sankt Petersburg. Acesta este cel mai apropiat birou de înrolare militară de șantierele navale ale Amiralității. Contractele nu li s-au arătat, iar întregul eveniment a fost ca un sondaj.

„Au pus întrebări la care știau deja răspunsurile. Adresa de reședință, când a făcut armata, dacă a fost căsătorit sau nu, dacă are copii”, a spus muncitorul. – Abia la finalul chestionarului au întrebat: sunteți de acord să serviți conform contractului?

Rachetele Rusiei, poziţionate să lovească SUA în câteva minute. Scenariu apocaliptic pregătit de Putin

Dintre cei peste 40 de muncitori, nimeni nu a fost de acord. Însă, acum o lună, unul dintre colegii săi de la un atelier vecin a acceptat să semneze un contract și plecase deja în Ucraina.

„Șantierele Navale Amiralității” se numesc „centrul construcțiilor de nave submarine non-nucleare din Rusia”. Consiliul de administrație al USC, care include întreprinderea, este condus de fostul guvernator al Sankt Petersburgului Georgy Poltavchenko. La sfârșitul anului 2021, șantierele navale ale Amiralității au înregistrat o scădere a profitului net de aproape șase ori: de la 3,4 miliarde de ruble la 580 de milioane de ruble. Alexander Buzakov este directorul general al companiei din 2011. În 2020, el a fost suspectat că a deturnat 1 miliard de ruble în proiectarea submarinului Varshavyanka, dar problema nu a depășit verificarea.

Propuneri similare din partea conducerii au fost primite de muncitorii Uzinei Baltice, care face parte tot din USC. Acest lucru a fost raportat pentru The Moscow Times de către doi angajați ai întreprinderii din Sankt Petersburg, scrie Realitatea.net.

„Le-au oferit celor care au experiență bună, vârsta nu are nimic de-a face cu asta. De exemplu, a fost dată o citație unuia dintre angajații noștri deja în vârstă care a trecut prin al doilea război cecen”, a spus unul dintre muncitori.

Angajații de la Baltzavod vorbesc și despre colectarea forțată de alimente și bani pentru achiziția de produse pentru Ucraina: „Ei iau 1000 de ruble de la autorități, din 100 de ruble și mai mult de la muncitori. Și dacă nu ai făcut-o, ei îți cer să scrii de ce.”

Muncitorii de la Baltzavod, care produce nave și vase, spărgătoare de gheață nucleare și diesel-electrice, discută despre o scădere a veniturilor într-un grup neoficial de pe rețelele de socializare. Unul dintre muncitori susține că a primit un salariu „negativ” pentru luna aprilie. Timp de 15 zile lucrătoare, a fost creditat cu 27.000 de ruble, ținând cont de indemnizația pentru „nocivitate”. Datorită deducerii impozitelor, taxelor de cămin și a unei datorii anterioare de 19.000 de ruble, angajatul datora fabricii mai mult de 2.000 de ruble.

Baltiysky Zavod nu dezvăluie situațiile financiare pentru 2021 pentru a se proteja de impunerea de sancțiuni suplimentare, făcând referire la un decret guvernamental. În 2020, veniturile fabricii au scăzut cu 8% și s-au ridicat la 19,9 miliarde de ruble, în timp ce pierderea a crescut cu 22%, până la 7,9 miliarde de ruble. United Shipbuilding Corporation, care include șantierele navale Baltzavod și Admiralty, a intrat sub sancțiunile SUA și UE în primăvară.

Serviciul de presă al USC nu a răspuns întrebărilor din The Moscow Times despre recrutarea muncitorilor în armată. Cei care vor să lupte în Ucraina caută nu numai întreprinderi de stat. Unul dintre angajații uzinei de minerit și procesare Lebedinsky, care face parte din miliardarul Metalloinvest Alisher Usmanov, a declarat pentru The Moscow Times că compania recrutează de câteva luni „voluntari” pentru războiul din Ucraina. El susține că el însuși a petrecut două luni într-o călătorie de afaceri în Ucraina ca „voluntar” de la unul dintre PMC.

Potrivit acestuia, departamentul de personal oferă lucrătorilor să ia concediu fără plată cu păstrarea locului de muncă. „Voluntarilor” li se oferă un salariu lunar de 205.000 de ruble. „Ultimii voluntari au fost recrutați zilele trecute. Acum vor recruta doar pentru servicii contractuale”, a spus el.

Un caz similar, când angajaților unei întreprinderi aparținând Metalloinvest li s-au oferit servicii în Ucraina, a fost scris de publicația Nestka la sfârșitul lunii iunie. Potrivit publicației, conducerea Uzinei Electrometalurgice Oskol, numită după A. A. Ugarov din Stary Oskol, le-a oferit lucrătorilor să semneze un contract de servicii. Departamentul de personal al uzinei a organizat o întâlnire la care au fost invitați bărbați sub 35 de ani. Celor care au fost de acord să plece în Ucraina li s-au promis câte 300.000 de ruble fiecare și locul de muncă va fi salvat, potrivit surselor Nestka .

Serviciul de presă al Metalloinvest respinge aceste acuzații. 

„Informația pe care conducerea Lebedinsky GOK și OEMK le-a oferit angajaților întreprinderilor pentru a lua în considerare posibilitatea de a intra în serviciul militar este în mod evident falsă și nu corespunde realității. Nici la LGOK, nici la OEMK, nici la alte întreprinderi Metalloinvest nu au existat, nu sunt și nu sunt planificate evenimente legate de discutarea problemelor serviciului militar”, se arată în scrisoarea primită de The Moscow Times.

Metalloinvest a încheiat anul trecut cu performanțe financiare bune: profitul net a ajuns la 4,1 miliarde de dolari, ceea ce este de 3 ori mai mare decât în ​​2020. Veniturile au ajuns la 10,6 miliarde de dolari, o creștere de 65,4% față de 2020. În 2022, fondatorul Metalloinvest, Alisher Usmanov, a căzut sub sancțiunile europene și americane și, deși compania spune că acest lucru nu va afecta în niciun fel aprovizionarea, problemele au început deja. Astfel, de la începutul războiului, companiile lituaniene au refuzat să livreze produse prin portul Klaipeda. Și pe 17 iunie, Uniunea Europeană a interzis importul oricăror metale feroase din Rusia (Metalloinvest este specializat în special în metalurgia feroasă).

Pe lângă Metalloinvest, Alisher Usmanov deține participații la MegaFon și AliExpress Rusia. Usmanov este unul dintre cei mai bogați miliardari ruși, iar averea sa la sfârșitul anului 2021, potrivit Bloomberg, era estimată la 21,3 miliarde de dolari. Usmanov a calificat sancțiunile impuse „nedrepte” și le-a contestat în instanța UE.

Şeful mişcării publice  – „Cetăţean. Armată. În regulă” – Serghei Krivenko spune că distribuirea citațiilor la locul de muncă este încă o practică sovietică, când întreprinderile țineau evidența tuturor celor obligați la serviciul militar în caz de mobilizare. Mai mult, conform legii, conducerea întreprinderilor trebuie să faciliteze recrutarea salariaților pentru serviciul militar.

„Există o lege federală „Cu privire la serviciul militar și serviciul militar”, care reglementează că funcționarii și șefii de companii, nu numai de stat, ci și mici private, trebuie să asigure prezența angajaților în biroul de înregistrare și înrolare militară, ” explică Krivenko. „Acei lideri care sabotează activitatea birourilor militare de înregistrare și înrolare pot fi supuși răspunderii administrative.”