Război în Ucraina. Ruşii bombardează intens regiunea Doneţk VIDEO

Armata rusă încearcă se se regrupeze într-un nou asalt furibund în Ucraina. După ce au stagnat vreme de câteva săptămâni, ruşii vor să mute linia frontului şi să cucerească noi aşezări.

15 aug. 2022, 11:16

Război în Ucraina. Statul Major al forţelor armate din Ucraina a raportat bombardamente masive întreprinse asupra mai multor oraşe aflate pe frontul din sud. În  regiunea Herson, controlată în principiu de armata rusă, trupele ucrainene recuceresc în mod constant din teritoriu.

Comandamentul militar al Ucrainei a declarat că soldaţii ruşi au continuat să atace fără succes poziţiile ucrainene de lângă Avdiivka, care, din 2014, a devenit unul dintre avanposturile trupelor ucrainene de lângă Doneţk.

Armata rusă a atacat peste 22.000 de obiective civile din Ucraina de la începutul războiului
Expertul militar ucrainean Oleg Zhdanov susţine că situaţia este deosebit de dificilă în Avdiivka şi în oraşele din apropiere, precum Pisky.

„Avem putere de artilerie insuficientă şi trupele noastre cer mai mult sprijin pentru a apăra  Pisky. Momentan oraşul este sub control ucrainean”, a declarat Zhdanov.

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 173-a zi. Forțele ruse și cele ucrainene continuă conflictul și se acuză reciproc de o serie de atacuri.

Obuze de artilerie au lovit din nou duminică seara oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă pentru bombardamentele de duminică şi ambele au raportat că un civil a fost ucis şi alţii au fost răniţi.

Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie şi din vecinătatea acesteia, informează eeas.europa.eu.

“Prezenţa forţelor militare ruse la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi îndeplinească obligaţiile de siguranţă de siguranţă în ceea ce priveşter situaţia nucleară şi radiaţiile în conformitate cu convenîiile internaţionale şi standardele de siguranţă IAEA.

Peste 40 de ţări, printre care şi România, cer imperativ Rusiei să îşi retragă trupele de lângă centrala nucleară din Zaporojie

Îi cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din vecinătate şi din toată Ucraina astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi continue responsabilităţile şi personalul legitim să îşi îndeplinească sarcinile fără amestec din exterior, ameninţări sau condiţii de muncă inacceptabil de dure”, se arată în comunicat.

Rușii au continuat bombardamentele
Forțele ucrainene au raportat bombardamente grele rusești și încercări de a avansa în mai multe orașe din regiunea de est a Donețkului, care au devenit un punct cheie al războiului, dar au spus că au respins multe dintre atacuri.

Comandamentul militar al Ucrainei a declarat duminică că soldații ruși au continuat să atace fără succes pozițiile ucrainene de lângă Avdiivka, care, din 2014, a devenit unul dintre avanposturile forțelor ucrainene de lângă Donețk, scrie site-ul stiri.tvr.ro.

Cel mai bun pilot ucrainean a fost ucis

Anton Listopad, cel mai bun pilot al Ucrainei, a fost ucis în război, potrivit Kyiv Independent şi Nexta. Pilotul fusese decorat de preşedintele Volodimir Zelenski cu Ordinul de Onoare pentru Curaj în urmă cu câteva zile.

Listopad a fost recunoscut în 2019 drept cel mai bun pilot de luptă al Ucrainei, fiind prezent pe frontul de est de la începutul invaziei ruseşti. Anul trecut a condus zborul unei coloane aeriene la manifestările din Kiev dedicate celor 30 de ani de independenţă.