Război în Ucraina. Se anunţă criză alimentară, Rusia a distrus cu rachete al doilea cel mai mare terminal de cereale

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat atacul cu rachetă al Federaţiei Ruse, din acest week-end, care a distrus un mare terminal de depozitare a cerealelor

07 iun. 2022, 10:11

Război în Ucraina. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, condamnă, într-un mesaj pe Twitter, faptul că forţele ruse au distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale din Ucraina, la Mykolaiv, afirmând că este un alt atac rusesc cu rachete care contribuie la criza alimentară globală şi că dezinformarea răspândită de Putin devine din ce în ce mai cinică.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat atacul cu rachetă al Federaţiei Ruse, din acest week-end, care a distrus un mare terminal de depozitare a cerealelor în oraşul-port Mykolaiv, din sud.

Analiză Economica.net: Producția de cereale a României ar putea scădea cu 1,4 milioane de tone în 2022

„O altă lovitură cu rachete ruseşti care contribuie la criza alimentară globală. Forţele ruse au distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale din #Ucraina, în Mykolaiv”, a spus Borrell într-un tweet luni.

Imaginile de pe reţelele de socializare, duminică, au arătat că terminalul este cuprins de flăcări. Mykolaiv se află într-o regiune producătoare de cereale din Ucraina, transmite CNN.

Borrell a spus că lovitura este în contradicţie cu promisiunile recente ale preşedintelui rus Vladimir Putin de a oferi o trecere în siguranţă prin Marea Neagră, din porturile ucrainene, pentru transportul comercial.

”În lumina unor astfel de rapoarte, dezinformarea răspândită de Putin care deturnează vina devine din ce în ce mai cinică”, a mai scris el pe Twitter.

Noi scumpiri la alimente! Câţi bani va costa o pâine, după ce fermierii au anunţat o producţie mai mică de cereale

Război în Ucraina. Zelenski susţine că volumul exporturilor de cereale blocate de Rusia s-ar putea tripla
Pe de altă parte, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni, că volumul cerealelor destinate exporturilor blocate din cauza războiului s-ar putea tripla până la toamnă, informează cotidianul Le Figaro.

„În prezent, între 20 şi 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, dar până în toamnă volumul ar putea atinge nivelul de 70-75 de milioane de tone”, a declarat Volodimir Zelenski.

Rusia a blocat exporturile de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră, dar Moscova susţine că situaţia este amplificată şi de sancţiunile antiruse impuse de Uniunea Europeană.

Turcia depune eforturi pentru a ajunge la o soluţie astfel încât Rusia să permită exporturile de cereale din Ucraina, de care depind numeroase ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa.

Ucraina, scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană până pe 5 iunie 2023

Măsura care prevede că Ucraina este scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană până pe 5 iunie 2023 a intrat, luni, în vigoare, după ce pachetul de măsuri a fost votat de Parlamentul European în 19 mai. Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe afirmă că decizia va duce la evitarea unei crize alimentare în Uniune, dar este şi un sprijin real pentru economia şi populaţia din ţara vecină, greu încercată.

Lukaşenko: Minskul este dispus să discute despre posibilul tranzit al cerealelor din Ucraina prin Belarus

Minskul va permite tranzitul cerealelor din Ucraina către porturile Mării Baltice dacă i se permite, în schimb, să expedieze mărfuri originare din Belarus din aceste porturi, a declarat preşedintele Aleksandr Lukaşenko, relatează agenţia de ştiri de stat Belta, citată de The Guardian.

Ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasyl Bodnar, a declarat, vineri, că Turcia se numără printre ţările care cumpără cerealele pe care Rusia le-a furat din Ucraina, relatează Reuters.

Ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasyl Bodnar, le-a mai spus reporterilor că a cerut ajutor de la autorităţile turce şi de la Interpol, care investighează cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele turceşti.

Forţele ruse au redeschis portul Mariupol, după ce au ocupat complet oraşul şi au deminat apele din jurul acestuia.