Război în Ucraina. Se dau lupte crunte, Putin este pe cale să câştige ultimul bastion al lui Zelenski

Separaţiştii susţinuţi de ruşi au declarat sâmbătă că au înconjurat „complet” Lisichansk, în estul Ucrainei, un oraş cheie aflat în centrul luptelor intense din ultimele zile, informează AFP.

02 iul. 2022, 22:53

Război în Ucraina. „Luptele în jurul Lisichansk se dezlănţuie. Din fericire, oraşul nu este înconjurat şi se află sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Ruslan Muzychuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale a Ucrainei, pentru televiziunea ucraineană, dezminţind informaţiile date mai devreme, de un reprezentant al armatei separatiste de la Lugansk.

Zelenski, strigăt disperat: „Ruşii seamănă deliberat teroare în oraşele noastre!”. După Odesa, acum este bombardat intens şi Nikolaev
„Astăzi, miliţia populară din Lugansk (armata separatistă, n.red.) şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisichansk este complet înconjurată”, a indicat mai devreme un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk, Andrei Marotchko, citat de agenţia de presă rusă TASS.

Război în Ucraina. Lisichansk este ultimul oraş important din regiunea Lugansk controlată de armata ucraineană.

Zelenski, anunţ terifiant în miez de noapte: „Sunt mulţi morţi şi răniţi nevinovaţi”. Ucraina cere sisteme de apărare antirachetă
Este geamănul celui de la Severodoneţk, cucerit săptămâna trecută de Moscova după retragerea forţelor ucrainene în urma unei bătălii care a durat câteva săptămâni. Cele două oraşe sunt separate de râul Doneţ.

Cucerirea Lisichansk ar permite armatei ruse să înainteze apoi spre Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe mari din regiunea industrială Donbass, pe care Moscova încearcă să le cucerească.

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat sâmbătă, într-un mesaj postat pe reţelele sociale, că Europa trebuie să răspundă unită la războiul de agresiune rus care atacă valori comune, transmite EFE.

„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe unite, împotriva fiecăruia dintre noi, împotriva valorilor comune. Iar răspunsul nostru trebuie să fie unitar”, a scris Zelenski într-un mesaj ilustrat cu imagini ale distrugerilor lăsate de război asupra ţării sale.

Într-un alt mesaj recent, pe Facebook, Zelenski a dat asigurări că „forţele de ordine şi agenţiile de informaţii din Ucraina fac tot posibilul pentru a identifica toţi militarii ruşi responsabili de teroarea” la care sunt supuse oraşele Ucrainei.

„Niciunul dintre ei nu va putea eluda responsabilitatea, iar sancţiunile personale nu vor fi suficiente pentru aceste persoane. O condamnare şi închisoarea sunt minimum pe care îl merită”, a apreciat şeful statului ucrainean.