Război în Ucraina, sirenele au sunat toată noaptea. Rusia a bombardat din nou Kievul, 52 de drone au fost doborâte

Cu o contraofensivă ucraineană care se profilează după 15 luni de război, Moscova a intensificat luna aceasta, după o pauză de aproape două luni, atacurile cu rachete şi drone, vizând instalaţii militare şi provizii.

28 mai 2023, 07:27
Război în Ucraina, sirenele au sunat toată noaptea. Rusia a bombardat din nou Kievul, 52 de drone au fost doborâte

UPDATE: Ucraina anunţă duminică faptul că a respins, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ”cel mai important atac cu dronă” la Kiev de la începutul războiului, soldat cu doi morţi, iar armata anunţă că a distrus 52 dintre cele 54 de drone explozive lansate de Moscova în întreaga ţară, relatează AFP.

Război în Ucraina. Sistemele de apărare aeriană au doborât cel puţin 20 de drone care se îndreptau spre Kiev, iar căderea unor resturi a ucis un bărbat de 41 de ani şi a rănit o femeie de 35 de ani în oraş, a declarat primarul Vitali Klitschko.

Atacurile au avut loc în ultima duminică din luna mai, când capitala sărbătoreşte Ziua Kievului, aniversarea fondării oficiale în urmă cu 1.541 de ani. Ziua este marcată în mod obişnuit prin târguri stradale, concerte live şi expoziţii speciale la muzee – planuri pentru care au fost făcute şi în acest an, dar la o scară mai mică.

Armata lui Zelenski a trecut graniţa! Rusia anunță noi atacuri ale Ucrainei la Belogrod

„Istoria Ucrainei este un iritant de lungă durată pentru ruşii nesiguri”, a declarat Andriy Yermak, şeful biroului preşedintelui Volodimir Zelenski, pe canalul său Telegram.

Mai multe cartiere din Kiev, de departe cel mai mare oraş ucrainean, cu o populaţie de aproximativ 3 milioane de locuitori, au avut de suferit în atacurile din timpul nopţii, au declarat oficialii, inclusiv cartierul istoric Pecherskyi.

Război în Ucraina. Martorii au declarat pentru Reuters că, în timpul alertelor de raid aerian care au început la scurt timp după miezul nopţii, mulţi oameni au stat în picioare pe balcoanele lor, unii strigând împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi sloganuri de tipul „Glorie apărării aeriene”.

Cu o contraofensivă ucraineană care se profilează după 15 luni de război, Moscova a intensificat luna aceasta, după o pauză de aproape două luni, atacurile cu rachete şi drone, vizând instalaţii militare şi provizii. Valurile de atacuri au loc acum de mai multe ori pe săptămână.

Armata rusă a bombardat o clinică din Dnipro. Cel puţin un mort şi 15 răniţi

În cartierul plin de verdeaţă Holosiivskyi din partea de sud-vest a Kievului, resturi de drone căzute au incendiat un depozit cu trei etaje, distrugând aproximativ 1.000 de metri pătraţi de structuri de construcţie, a declarat primarul Klitschko.

Un incendiu a izbucnit după ce resturi de drone care au căzut au lovit o clădire nerezidenţială de şapte etaje din districtul Solomyanskyi, aflat la vest de oraş. Districtul este un nod de transport feroviar şi aerian foarte frecventat.

În cartierul Pecherskyi, un incendiu a izbucnit pe acoperişul unei clădiri de nouă etaje din cauza căderii unor resturi de drone, au declarat pe Telegram oficiali ai administraţiei militare din Kiev.