Război în Ucraina. Sirenele de război au sunat dis de dimineaţă. Bombardamente năprasnice ale Rusiei

Rușii atacă dezlănțuit în Ucraina. A fost o noapte de foc în două dintre regiunile anexate de Putin.

09 dec. 2022, 07:16

Război în Ucraina. Armata lui Zelenski afirmă că aşezările din estul regiunii Doneţk şi nord-estul regiunii Harkov au fost ţinta unor atacuri intense ale ruşilor, relatează CNN.

”(Sunt) peste 20 de atacuri de la lansatoare de rachete multiple (ruseşti) asupra poziţiilor trupelor noastre şi aşezărilor de pe linia frontului”, a afirmat Armata.

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a spus că forţele ruseşti menţin linia frontului de-a lungul graniţei dintre regiunile Harkov şi Lugansk şi că au bombardat aproape o duzină de aşezări în cursul zilei de joi.

Putin vrea să ducă Ucraina în Evul Mediu! „Vom continua să le lovim infrastructura energetică!” Fără curent și apă iarna care abia a început i-ar putea forța pe ucraineni să capituleze!

Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei militare regionale din Harkov, a declarat pentru televiziunea ucraineană că în părţile din nordul Harkovului, oraşele recent recuperate de forţele ucrainene, în apropiere de graniţa cu Rusia, sunt bombardate constant, inclusiv Vovceansk.

”Localităţile apropiate de linia frontului din sectorul Kupiansk sunt constant sub bombardamente”, a spus el, insistând că nu există perspectiva unei contraofensive a ruşilor. ”Avem destule forţe şi mijloace în această şi în alte regiuni pentru a respinde duşmanul”, a adăugat el.

Citiți și: Război în Ucraina. Rusia nu renunţă la teritoriile anexate, Kievul ar putea rămâne în blackout total

Mai la sud, linia frontului din Doneţk continuă să fie bombardată intens în aproape 20 de zone, potrivit Armatei, în special în jurul Bakhmut şi Avdiivka. Luptele din regiune au devenit un război de uzură, care include atacuri cu mortiere, cu tancuri, artilerie şi explozibili aruncaţi din drone, cu cea mai mare parte a zonei rurale marcate de cratere.

Nicuna dintre părţi nu are vreun câştig teritorial semnificativ în ultimele luni în acea zonă a liniei frontului.

Statul Major a afirmat că în regiunile din sud Zaporojie şi Dnipro, 22 de aşezări au fost atacate, dintre care două de aeronave ruseşti. De asemenea, au fost atacuri ale tancurilor şi artileriei ruseşti în aproape 20 de aşezări din zonele recent eliberate ale regiunii Herson, pe malul vestic al fluviului Nipru.

 

Dmitro Kuleba anunţă că Ucraina colaborează cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică pentru a crea o zonă de siguranţă în jurul centralei nucleare Zaporojie

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că Guvernul ucrainean colaborează cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomic (AIEA) cu scopul de a crea o zonă de siguranţă în jurul centralei nucleare Zaporojie, deţinută de Rusia, relatează The Guardian.

Kievul a rămas ”în contact strâns” cu Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a spus el la o conferinţă de presă comună cu omologul său slovac, Rastislav Káčer, la Kiev.

”Desigur, cu toţii suntem interesaţi să ne asigurăm că toate centralele nucleare, nu numai Zaporojie, sunt sigure. Acest lucru este extrem de dificil de realizat fără a opri atacurile ruseşti cu rachete pe teritoriul Ucrainei, dar mergem înainte pas cu pas prin înţelegere reciprocă cu AIEA”, a declarat Kuleba. ”Există o regulă în diplomaţie conform căreia nimic nu este convenit până când nu se agreează totul”, a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene.

Compania de energie nucleară de stat ucraineană Energoatom a reiterat joi afirmaţiile Kievului potrivit cărora Rusia foloseşte instalaţia nucleară ca depozit de arme de facto.

Potrivit unui comunicat al Energoatom, Rusia a adus mai multe lansatoare de rachete lângă unitatea electrică nr. 6 a centralei. Energoatom a mai precizat că forţele ruse plănuiau să le folosească pentru a lansa atacuri împotriva poziţiilor şi podurilor ucrainene de pe malul vestic al fluviului Nipru.

Centrala nucleară Zaporojie a fost bombardată în mod repetat, de când Moscova a ocupat-o la scurt timp după lansarea invaziei în luna februarie, ceea ce a determinat AIEA să solicite crearea unei zone de siguranţă demilitarizată în jurul centralei.