Război în Ucraina. Sirenele de război s-au auzit şi luni dimineaţă, Rusia a reluat bombardamentele

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat "tăcerea laşă" a ruşilor în legătură cu atacul de la Dnipro.

16 ian. 2023, 09:18
Război în Ucraina. Sirenele de război s-au auzit şi luni dimineaţă, Rusia a reluat bombardamentele

Război în Ucraina. În estul Ucrainei a fost declarată alarmă aeriană. Sirenele se aud în regiunile Poltava, Harkiv și Dnepropetrovsk, informează Rador.

Anterior, alarma aeriană s-a dat pe data de 14 ianuarie. Din cauza tirurilor, metroul din Harkiv și-a încetat circulația. Potrivit datelor autorităților ucainene, în Kiev și în regiunea Kiev au fost afectate obiective de infrastructură critică. În regiunea Nikolaiv, a fost sub tiruri orașul Oceakiv, într-un obiectiv de infrastructură civilă s-a produs un incendiu.

Jens Stoltenberg: „Este important să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge”

De asemenea, partea ucraineană a informat despre distrugerea unei case de locuit în orașul Dnipro, autoritățile din Lvov au declarat că a fost afectat un obiectiv de infrastructură critică.

A doua zi, Ministerul rus al Apărării a confirmat o lovitură cu rachetă „asupra sistemului de dirijare militară al Ucrainei și a obiectivelor energetice legate de acesta.” „Toate obiectivele fixate au fost atinse. Scopul atacului a fost atins”, a declarat departamentul de apărare al Rusiei.

Război în Ucraina. 35 de morţi, noul bilanţ al atacului asupra blocului de locuinţe de la Dnipro

Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete ruseşti asupra unui bloc de locuinţe din Dnipro a crescut la 35, potrivit oficialilor ucraineni, anunţă The Guardian.

Guvernatorul regiunii, Valentin Reznicenko, a confirmat  într-o actualizare transmisă luni dimineaţa pe Telegram că 35 de persoane, între care doi copii, au fost ucise în atac. Operaţiunea de căutare şi salvare a eventualilor supravieţuitori din Dnipro se desfăşoară de aproape 40 de ore. În cursul nopţii, salvatorii au scos alţi câţiva morţi de sub dărâmăturile blocului distrus de o rachetă rusească.

39 de persoane au fost salvate, iar 75 au fost rănite. Printre cei răniţi se numără 14 copii. Soarta altor 35 de locatari din clădire este necunoscută.

Zelenski a făcut anunţul aproape de miezul nopţii: „Când va veni după voi, nu va fi nimeni care să vă protejeze”
Căutările sub dărâmături continuă, dar şansele de a mai găsi supravieţuitori sunt tot mai puţine. „Şansele de a mai salva oameni acum sunt minime. Cred că numărul morţilor va fi de ordinul zecilor”, a declarat pentru Reuters primarul oraşului Dnpro, Boris Filatov.

Asumându-şi responsabilitatea pentru loviturile cu rachete de pe teritoriul Ucrainei, Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că acţiunea şi-a atins scopul. „Toate ţintele desemnate au fost lovite. Scopul atacului a fost atins”, a afirmat ministerul rus, fără a menţiona atacul asupra clădirii rezidenţiale din Dnipro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat „tăcerea laşă” a ruşilor în legătură cu atacul. În schimb, liderul rus Vladimir Putin a declarat la televiziunea rusă de stat că ceea ce el numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina a căpătat un avânt pozitiv. „Dinamica este pozitivă”, a declarat el la televiziunea de stat Rossia-1. „Totul decurge conform planului Ministerului Apărării şi al Statului Major General”, a spus Putin. Cu toate acestea, el a  menţionat că „speră” ca soldaţii ruşi să obţină mai multe victorii. Rusia a revendicat la sfârşitul săptămânii trecute controlul asupra oraşului minier Soledar din estul Ucrainei, ceea ce reprezintă o primă victorie după multe luni de blocaj în Ucraina, însă Kievul contestă acest succes al Moscovei.