Zelenski a făcut anunţul aproape de miezul nopţii: „Când va veni după voi, nu va fi nimeni care să vă protejeze”

Preşedintele Ucrainei anunţă că "toată lumea va fi trasă la răspundere pentru teroare: atât cei care ucid, cât şi cei care îi ajută". La Dnepr au murit 30 de oameni, operaţiunile de salvare continuă.

15 ian. 2023, 23:21
Zelenski a făcut anunţul aproape de miezul nopţii: „Când va veni după voi, nu va fi nimeni care să vă protejeze”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că bilanţul deceselor după atacul ruşilor asupra unei clădiri din Dnepr a ajuns la 30.

“Astăzi am primit rapoarte de la Dnepr toată ziua. Soarta a peste 30 de persoane care ar fi putut fi în casă în momentul atacului teroriştilor cu rachetă rămâne necunoscută. Zeci de persoane au fost salvate de sub dărâmături, inclusiv şase copii. Luptăm pentru fiecare persoană! Operaţiunile de salvare va dura atâta timp cât va exista chiar şi cea mai mică şansă de a salva vieţi. În prezent, lista deceselor este de 30 de persoane, inclusiv un copil – o fată, ea avea 15 ani. Există rapoarte că doi copii şi-au pierdut părinţii. Condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut cei dragi…”, a spus Zelenski.

Război în Ucraina, lovituri năprasnice ale lui Putin: Herson, bombardat cu sălbăticie, la o zi după dezastrul de la Dnipro
El a avut un mesaj pentru ruşii care nu ripostează după crimele comise de armata lor: “Vreau să le spun tuturor celor din Rusia, care nici acum nu au putut rosti nici măcar câteva cuvinte de condamnare a acestei terori… Chiar dacă văd şi ştiu totul… Tăcerea voastră laşă, încercarea voastră de a “aştepta” ceea ce se întâmplă se va termina doar cu aceiaşi terorişti care vor veni după voi într-o zi. Răul este foarte sensibil la laşitate. Răul îşi aminteşte întotdeauna de cei cărora le este frică sau încearcă să negocieze cu el. Şi când va veni după voi, nu va fi nimeni care să vă protejeze”.

Zelenski a anunţat sancţiuni împotriva ruşilor şi a celor care susţin ofensiva armată a Rusiei. “Cred că este corect că astăzi există decizia de a extinde sancţiunile împotriva cetăţenilor ruşi şi a altor persoane care ajută teroarea. Aproape 200 – această listă este pregătită cu atenţie, iar în spatele fiecărui nume există o motivaţie responsabilă. Cei care justifică teroarea. Cei care ung maşina de propagandă rusească. Cei care au încercat să vândă Ucraina undeva la Moscova. Acest public se va confrunta cu o listă completă de restricţii personale. Vom face totul pentru ca sancţiunile să funcţioneze la cea mai mare scară posibilă – în Europa, în lume. Toată lumea va fi trasă la răspundere pentru teroare: atât cei care ucid, cât şi cei care îi ajută. Activitatea cu privire la listele de sancţiuni continuă, iar următoarele decizii vor fi luate în curând”, a adăugat el.

Război în Ucraina. Bombardamentele armatei ruse au luat drept ţintă infrastructuri-cheie din Kiev