Război în Ucraina. Trupele lui Zelenski au trecut graniţa, bombardamente intense pe teritoriul Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, apreciază contraofensiva forțelor ucrainene ca fiind foarte eficientă, dar avertizează că asta nu înseamnă că se apropie sfârșitul războiului.

16 sept. 2022, 11:53

Război în Ucraina. Forțele armate ucrainene au tras asupra orașului Valuyki, sistemul de apărare antiaeriană s-a declanșat, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov. Cel puțin o persoană a fost ucisă și două au fost rănite în urma bombardamentului forțelor armate ale Ucrainei asupra orașului Valuiki din regiunea rusă Belgorod, a declarat vineri guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov.

„Forțele armate ale Ucrainei au bombardat Valuiki. Sistemele de apărare antiaeriană au răspuns, dar au existat pagube la sol. Potrivit informațiilor preliminare, un civil a fost ucis. Două persoane rănite primesc ajutor medical la fața locului”, a scris Gladkov pe canalul său Telegram, informează Tass.

Când s-ar putea termina războiul din Ucraina şi ce ar însemna pentru Europa: „Gazele nu se vor mai ieftini vreodată. Cine speră asta, speră degeaba”

Potrivit șefului regiunii, o substație electrică din oraș a fost avariată în urma atacului, alimentarea cu energie electrică a locuitorilor fiind întreruptă.

De asemenea, opt case particulare și trei mașini au luat foc în orașul cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori.

Toate serviciile operative lucrează la fața locului. Se așteaptă ca instalațiile sociale importante din oraș să fie comutate pe surse de energie de rezervă.

Volodimir Zelenski: Trebuie să arătăm că va exista întotdeauna o reacţie dură la fiecare manifestare a terorii ruseşti
Compania locală de producere a energiei electrice, Belgorodenergo, a confirmat atacul asupra substației Valuiki.

„Clădirea din apropiere a RES Valuiki RES (negăsirea regională de electricitate) și personalul instalației nu au fost afectați. În prezent, consumatorii sunt trecuți la schemele de alimentare cu energie de rezervă, cu prioritate pentru instalațiile importante din punct de vedere social care sunt conectate de urgență la sursele de rezervă”, a declarat compania.

Groapă comună la Izium, oraş eliberat de Ucraina

O groapă comună, cu aproximativ 440 de cadavre a fost descoperită în orașul ucrainean Izium din regiunea Harkov, după alungarea forțelor ruse. Șeful poliției a declarat că unii dintre cei uciși au fost împușcați, iar alții au murit în bombardamente. Toate trupurile vor fi examinate pentru a strânge dovezi ale presupuselor crime de război. Președintele Zelenski, care a mers la Izium în urmă cu două zile, a comparat orașul cu Bucha și Mariupol, devenite simboluri ale atrocităților comise de ruși. El a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere. La Izium sunt așteptați jurnaliști din toată lumea ca să arate ce atrocități au comis rușii.

Peskov neagă că a existat o încercare de asasinare a lui Putin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a infirmat informațiile din media despre o presupusă încercare de asasinare asupra președintelui rus Vladimir Putin, transmite agenția de presă rusă TASS. Afirmațiile despre un atac asupra convoiului de mașini ale lui Putin care se aflau pe traseu către rezidența prezidențială au fost prima dată publicate pe un canal Telegram pe 14 septembrie și au fost ulterior transmise de tabloidul britanic The Sun. Întrebat dacă acele relatări au o bază factuală, reprezentantul lui Putin a spus pentru TASS: „Nu”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, apreciază contraofensiva forțelor ucrainene ca fiind foarte eficientă, dar avrtizează că asta nu înseamnă că se apropie sfârșitul războiului.

Stoltenberg a declarat vineri postului de radio BBC, preluat de Reuters, că Ucraina a realizat o contraofensivă foarte eficientă împotriva forţelor ruse, dar asta nu constituie un semnal că se apropie sfârşitul războiului.

„Este, desigur, foarte încurajator să vedem că forţele armate ucrainene au fost capabile să recupereze teritoriu şi să lovească de asemenea în spatele liniilor ruseşti”, a spus el.