Când s-ar putea termina războiul din Ucraina şi ce ar însemna pentru Europa: „Gazele nu se vor mai ieftini vreodată. Cine speră asta, speră degeaba”

Hari Bucur Marcu, expert internațional în domneiul apărării naționale, a explicat într-un interviu de ce depinde sfârșitul războiului din Ucraina şi cum ar influenţa acesta preţul gazelor şi petrolului.
Filip Stan
16 sept. 2022, 09:06
Când s-ar putea termina războiul din Ucraina şi ce ar însemna pentru Europa:

Expertul consideră că doar Rusia poate încheia războiul, mai ales în contextul în care Ucraina a început să recucerească multe dintre teritoriile ocupate iniţial de armata rusească.

”Răspunsul simplu este că războiul se poate termina oricând va vrea Moscova”, a spus Hari Bucur Marcu pentru Ziare.com. ”Deoarece Rusia a declanșat invazia Ucrainei, neprovocată, nejustificată și mai ales ilegală, așa că tot Rusia este singura care poate stabili fie că obiectivele stabilite de Kremlin pentru această agresiune au fost atinse, fie că aceleași obiective nu ar putea fi niciodată atinse și, ca urmare, continuarea războiului nu s-ar mai justifica.

Din perspectivă strict militară, fazele terminării războiului ar fi (1) încetarea ostilităților, ceea ce presupune că nu vor mai avea loc schimburi de focuri între părțile în conflict, mai ales foc de artilerie și rachete; (2) separarea forțelor, astfel încât să nu se mai afle în contact direct unii cu alții, pe tot teritoriul acțiunilor de luptă; (3) interpunerea unei forțe internaționale, acceptate de ambele părți, de observare și monitorizare a încetării focului și separării forțelor; (4) retragerea forțelor separate pe aliniamente din care să nu mai poată relua ostilitățile, cum ar fi retragerea forțelor rusești pe teritoriul Federației, la o distanță care să permită un timp de avertizare suficient de lung, dacă s-ar răzgândi și ar vrea să reia ofensiva.

Doar că răspunsul simplu nu este niciodată și cel complet, ori satisfăcător”, a mai spus Hari Bucur Marcu.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski: Trebuie să arătăm că va exista întotdeauna o reacţie dură la fiecare manifestare a terorii ruseşti

În privinţa speranţei europenilor că gazele şi petrolul se vor ieftini odată cu încetarea războiului, Hari Bucur Marcu spune că nu este cazul, iar preţurile combustibililor au legătură mai mult cu încercarea de trecere la surse regenerabile.

„Încetarea războiului, sub o formă sau alta, la inițiativa Moscovei sau prin acțiunea armată a Ucrainei nu înseamnă înfrângerea Rusiei (care nu poate fi înfrântă decât prin cucerirea Moscovei, ca să zic așa). Poate însemna însă eșecul politicii de stat agresive, criminale chiar, a președintelui rus Putin.

În tot cazul, se pare că gazele nu se vor mai iefteni vreodată, deoarece piața internațională este hotărâtă să mențină un preț al gazelor naturale și al petrolului care să facă eficientă dezvoltarea unei piețe alternative, de energie neconvențională. Ceea ce nu are legătură directă cu războiul rușilor în Ucraina. Care război probabil că nici nu ar fi fost declanșat de Putin, dacă nu ar fi fost contextul internațional, stârnit de Administrația Biden, privind impulsionarea surselor alternative de energie.

Așa că cine speră că, dacă războiul ăsta ar înceta mâine, de poimâine europenii vor avea gaz rusesc ieftin, din belșug, speră degeaba”, a conchis expertul.

Citeşte şi: Ministrul Apărării din Rusia, chemat să dea raportul în parlamentul de la Moscova. Serghei Şoigu trebuie să explice eşecurile din Ucraina

 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
O nouă nebunie pe TikTok. Ferește-ți copiii de așa ceva!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Topul celor mai sigure țări în cazul unui conflict global. Unde să ne refugiem în cazul celui de-al Treilea Război Mondial
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile