Când s-ar putea termina războiul din Ucraina şi ce ar însemna pentru Europa: „Gazele nu se vor mai ieftini vreodată. Cine speră asta, speră degeaba”

Hari Bucur Marcu, expert internațional în domneiul apărării naționale, a explicat într-un interviu de ce depinde sfârșitul războiului din Ucraina şi cum ar influenţa acesta preţul gazelor şi petrolului.

16 sept. 2022, 09:06
Când s-ar putea termina războiul din Ucraina şi ce ar însemna pentru Europa: „Gazele nu se vor mai ieftini vreodată. Cine speră asta, speră degeaba”

Expertul consideră că doar Rusia poate încheia războiul, mai ales în contextul în care Ucraina a început să recucerească multe dintre teritoriile ocupate iniţial de armata rusească.

”Răspunsul simplu este că războiul se poate termina oricând va vrea Moscova”, a spus Hari Bucur Marcu pentru Ziare.com. ”Deoarece Rusia a declanșat invazia Ucrainei, neprovocată, nejustificată și mai ales ilegală, așa că tot Rusia este singura care poate stabili fie că obiectivele stabilite de Kremlin pentru această agresiune au fost atinse, fie că aceleași obiective nu ar putea fi niciodată atinse și, ca urmare, continuarea războiului nu s-ar mai justifica.

Din perspectivă strict militară, fazele terminării războiului ar fi (1) încetarea ostilităților, ceea ce presupune că nu vor mai avea loc schimburi de focuri între părțile în conflict, mai ales foc de artilerie și rachete; (2) separarea forțelor, astfel încât să nu se mai afle în contact direct unii cu alții, pe tot teritoriul acțiunilor de luptă; (3) interpunerea unei forțe internaționale, acceptate de ambele părți, de observare și monitorizare a încetării focului și separării forțelor; (4) retragerea forțelor separate pe aliniamente din care să nu mai poată relua ostilitățile, cum ar fi retragerea forțelor rusești pe teritoriul Federației, la o distanță care să permită un timp de avertizare suficient de lung, dacă s-ar răzgândi și ar vrea să reia ofensiva.

Doar că răspunsul simplu nu este niciodată și cel complet, ori satisfăcător”, a mai spus Hari Bucur Marcu.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski: Trebuie să arătăm că va exista întotdeauna o reacţie dură la fiecare manifestare a terorii ruseşti

În privinţa speranţei europenilor că gazele şi petrolul se vor ieftini odată cu încetarea războiului, Hari Bucur Marcu spune că nu este cazul, iar preţurile combustibililor au legătură mai mult cu încercarea de trecere la surse regenerabile.

„Încetarea războiului, sub o formă sau alta, la inițiativa Moscovei sau prin acțiunea armată a Ucrainei nu înseamnă înfrângerea Rusiei (care nu poate fi înfrântă decât prin cucerirea Moscovei, ca să zic așa). Poate însemna însă eșecul politicii de stat agresive, criminale chiar, a președintelui rus Putin.

În tot cazul, se pare că gazele nu se vor mai iefteni vreodată, deoarece piața internațională este hotărâtă să mențină un preț al gazelor naturale și al petrolului care să facă eficientă dezvoltarea unei piețe alternative, de energie neconvențională. Ceea ce nu are legătură directă cu războiul rușilor în Ucraina. Care război probabil că nici nu ar fi fost declanșat de Putin, dacă nu ar fi fost contextul internațional, stârnit de Administrația Biden, privind impulsionarea surselor alternative de energie.

Așa că cine speră că, dacă războiul ăsta ar înceta mâine, de poimâine europenii vor avea gaz rusesc ieftin, din belșug, speră degeaba”, a conchis expertul.

Citeşte şi: Ministrul Apărării din Rusia, chemat să dea raportul în parlamentul de la Moscova. Serghei Şoigu trebuie să explice eşecurile din Ucraina