Război în Ucraina. Ungaria s-a răzgândit în ultimul moment şi acceptă pe teritoriul său trupe NATO

Ungaria autorizează desfăşurarea de trupe ale NATO în vestul acestei ţări şi tranzitarea teritoriului său de transporturi de arme către alte state membre ale NATO, potrivit unui decret semnat de premierul ungar Viktor Orban şi publicat luni în monitorul oficial. Totodată, decretul precizează că Ungaria nu permite ca transporturi cu arme letale să traverseze teritoriul Ungariei spre Ucraina.

07 mart. 2022, 16:15
Război în Ucraina. Ungaria s-a răzgândit în ultimul moment şi acceptă pe teritoriul său trupe NATO

Încă de la izbucnirea conflictului, Viktor Orban a declarat că menţinerea Ungariei în afara războiului din Ucraina este în interesul ungurilor şi că ţara sa nu va trimite arme ori militari în zona de război şi nu va permite nici transferul de asistenţă letală peste graniţa ungaro-ucraineană.

Anterior, pe 10 februarie, Ungaria anunţa că refuză dislocarea trupelor NATO pe teritoriul țării, forțele armate fiind capabile să asigure singure securitatea republicii.

Citeşte şi Un comandant rus, făcut prizonier, îşi cere scuze pentru „genocidul” din Ucraina. „Rusia oricum nu poate câştiga aici. Putem invada teritoriul, dar nu putem invada oamenii” VIDEO

Nu, nu am fost de acord cu asta și nu vom fi de acord pentru că avem deja trupe NATO pe teritoriul țării, forțele armate maghiare. Ele au pregătirea şi forţa necesare  pentru a garanta securitatea ţării. Deci nu avem nevoie de trupe suplimentare în Ungaria”, spunea ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, într-un interviu la Euronews.

De asemenea, în luna ianuarie, ministrul maghiar al apărării , Tibor Benke, declara că țara sa consideră inadecvată dislocarea de forțe NATO suplimentare pe teritoriul său. Potrivit acestuia, Ungaria a creat deja o forță națională, astfel încât în ​​situația actuală nu este nevoie să se bazeze pe forțele și unitățile armate străine.

Citeşte şi Rusia a întocmit o listă a ţărilor care nu-i sunt prietene. Atenţie, România se află printre ele, vom avea parte de sancţiuni