Război în Ucraina. Zelenski, primul pas spre negocierile de pace cu Rusia. Cum a reacţionat Kremlinul

Zelenski acceptă reluarea exporturilor de îngrășăminte rusești prin Ucraina în schimbul eliberării prizonierilor. Kremlinul refuză înţelegerea.

17 sept. 2022, 20:15
Război în Ucraina. Zelenski, primul pas spre negocierile de pace cu Rusia. Cum a reacţionat Kremlinul

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri că va susţine ideea reluării exporturilor ruseşti de amoniac prin Ucraina numai dacă Moscova îi predă pe prizonierii de război, o idee respinsă rapidă de Kremlin, relatează Reuters.

Într-un interviu pentru Reuters, Zelenski a declarat că a propus o înţelegere la Naţiunile Unite privind reluarea transportului de amoniac rus prin Ucraina pentru a atenua lipsa globală de îngrăşământ.

Mercenarii lui Kadîrov s-au întors pe front: două batalioane cecene s-au alăturat trupelor ruse
„Sunt împotriva furnizării de amoniac din Federaţia Rusă prin teritoriul nostru. Aş face-o doar în schimbul prizonierilor noştri. Aceasta este ceea ce am oferit ONU”, a spus el în interviul realizat de la biroul său prezidenţial.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins ideea, a indicat agenţia de presă TASS. „Oamenii şi amoniacul sunt acelaşi lucru?”, a întrebat el, conform Agerpres.

Într-un interviu pentru Reuters, președintele Ucrainei a acuzat Rusia de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei şi a afirmat că este prea devreme să vorbim despre sfârșitul războiului, în ciuda avansului teritorial rapid al forţelor sale din această lună.

Vladimir Putin a subliniat, vineri, în timpul summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) care are loc la Samarkand, în Uzbekistan, „rolul în creştere al noilor centre de putere”, care „devine din ce în ce mai evident”. El a dat vina pe puterile occidentale pentru „greșeli sistemice în zona finanțelor și a energiei” și pentru sancțiunile împotriva Rusiei.

Biden îl avertizează pe Putin să nu utilizeze armele nucleare sau chimice. Replica SUA ar fi „pe măsură”
Liderul de la Kremlin a spus că țările sărace nu au acces la îngrășămintele Rusiei, care sunt îndreptate în schimb către Europa, și că oferă gratuit 300.000 de tone pentru statele aflate în dezvoltare.

Ucraina primeşte un nou sprijin financiar internaţional, în valoare de 1,5 miliarde de dolari
„Bugetul de stat al Ucrainei a primit un grant de 1,5 miliarde de dolari. Aceasta este ultima tranşă din ajutorul de 4,5 miliarde de dolari acordat de Statele Unite din Fondul fiduciar al Băncii Mondiale”, a scris Shmyhal pe Twitter.

Oficialul ucrainean a precizat că fondurile primite vor fi folosite pentru a rambursa cheltuielile bugetare către plata pensiilor şi a programelor de asistenţă socială.