Război în Ucraina, ziua 45. Peste 130 de civili au fost ucişi în Makariv. Stare de asediu în Odesa

Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni mai aspre după ce a acuzat Rusia c-ar fi declanşat un atac cu rachete, soldat cu moartea a cel puţin 52 de persoane într-o gară în care se aflau femei, copii şi bătrâni. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că "armata rusă a lovit terminalul feroviar", unde sute de oameni aşteptau în trenuri pentru a fi evacuaţi din calea ofensivei ruseşti din estul ţării.

09 apr. 2022, 08:38

Război în Ucraina, ziua 45. Militarii ruşi au ucis 132 de civili în orașul Makariv, situat la 30 de kilometri vest de Kiev, a declarat primarul localității, Vadim Tokar, citat de CNN.

Edilul a precizat că aproape întreaga infrastructură a orașului a fost distrusă. Blocurile de locuințe au fost bombardate, iar un spital a fost distrus.

„De mai bine de o lună nu avem curent electric, apă, gaze, linii telefonice. Nu avem lucruri de strictă necesitate acasă”, a declarat Vadim Tokar, conform Digi24.

Imagini terifiante în Borodianka. Zeci de clădiri, distruse de bombe.

Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu dezastrul provocat de bombardamentele militarilor ruşi în Borodianka. Zeci de locuinţe au fost distruse, iar salvatorii caută victimele printre dărâmâturi.

Militarii ruşi continuă să se concentreze asupra regiunii Donbas şi asupra oraşelor Mariupol și Nikolaev din sudul ţării. Aceştia sunt susţinuţi atacuri cu rachete lansate de pe mare, susţine Serviciul de informații al Armatei Marii Britanii. Aceste acțiuni vor primi un sprijin tot mai susținut al forțelor aeriene ruse.

Până acum, încercările rușilor de a stabili un coridor pe uscat între Donbas și Crimeea au fost respinse de ucraineni.

Război în Ucraina, ziua 45. Stare de asediu în Odesa

Orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, va institui starea de asediu de sâmbătă seară până luni seară, ca măsură preventivă împotriva unui eventual atac cu rachete, după bombardarea gării din Kramatorsk, conform The Guardian.

Rusia a pierdut aproape 20.000 de militari – estimări ale Armatei ucrainene

Armata rusă ar fi pierdut peste 19.000 de militari, arată estimările forţelor ucrainene. De asemenea, rușii ar fi pierdut aproape 300 de avioane și elicoptere și peste 700 de tancuri.

Preşedintele ucrainean a declarat că toate persoanele implicate în atacul rus din gara Kramatorsk vor fi trase la răspundere, conform CNN.

„Aceasta este o altă crimă de război a Rusiei pentru care toţi cei implicaţi vor fi traşi la răspundere”, a spus Volodimir Zelenski vineri.

Război în Ucraina, ziua 45. Zelenski cere sancţiuni mai dure împotriva Rusiei după atacul din Kramatorsk. „Aşteptăm un răspuns global ferm la această crimă de război”

Liderul de la Kiev a susţinut că Rusia îşi foloseşte propaganda pentru a încerca să se dea vina pe forţele armate ucrainene pentru atacul din Kramatorsk.

„Aşteptăm un răspuns global ferm la această crimă de război”, a spus Zelenski.

Citeşte şi: Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zakharova a venit la conferinţa de presă aparent beată şi a declarat că motivul războiului din Ucraina este borşul: „Nu au vrut să facă un compromis, să-l împartă. Este nazism, au interzis şi cărţile de bucate!”

Preşedintele ucrainean a confirmat că din datele şefului administraţiei militare din regiunea Doneţk, cel puţin 50 de persoane, printre care şi cinci copii,  au fost ucise în atacul din gara Kramatorsk.

„La fel ca masacrele de la Bucea, precum şi multe alte crime de război ale Rusiei, atacul cu rachete de pe Kramatorsk trebuie să fie una dintre acuzaţiile de la tribunal, ceea ce se va întâmpla”, a menţionat preşedintele Ucrainei, conform News.ro.

Oficialii ucraineni susţin că gara Kramatorsk a fost lovită de o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune Tochka U care conținea muniție cu dispersie, care explodează în aer, pulverizând bombe letale. Din estimările primarului oraşului, aproximativ 4.000 de persoane se aflau în stație.

De cealaltă parte, ministerul rus al Apărării a susținut că rachetele despre care se spune că au lovit stația sunt folosite doar de armata ucraineană, dar imaginile apărute pe internet o contrazic.

Unele unităţi militare ruseşti au suferit pierderi semnificative, a declarat un oficial american de rang înalt din domeniul Apărării. Pentagonul estimează că forţa ofensivă a Rusiei se situează între 80% și 85% din nivelurile de dinaintea invaziei, conform The Guardian. 

În schimb, militarii rușii şi-au autoimpus o „presiune” pentru a obține un fel de victorie până la 9 mai, au precizat doi oficiali europeni, citați de CNN. Pe 9 mai, Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Chiar cu o lună înainte de această dată, Armata rusă îşi regrupează efectivele şi îşi mobilizează forţele în sud-estul Ucrainei, cu scopul de o obţine o victorie pe plan regional.

Citeşte şi: Exclusiv. Traian Băsescu, prima reacţie după arestarea Elenei Udrea: „Sunt îngrozit, mă aştept la orice în ceea ce priveşte sentinţa fiicei mele”

Război în Ucraina, ziua 45. Biden a aprobat interzicerea importului de petrol rusesc

Preşedintele american Joe Biden a promulgat vineri două legi prin care aplică sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei şi Belarusului, a anunţat Casa Albă.

Acest nou pachet de sancţiuni aplicate de Administraţia de la Washington reprezintă o modalitate de a exercita o presiune asupra celor două state implicate în invadarea Ucrainei.

Una dintre legi suspendă relaţiile comerciale cu Rusia şi Belarus, ceea ce va duce la creşterea taxelor de import pentru acestea. Celălalt act normativ interzice importurile de petrol, cărbune şi gaze naturale din Rusia.