Exclusiv. Traian Băsescu, prima reacţie după arestarea Elenei Udrea: „Sunt îngrozit, mă aştept la orice în ceea ce priveşte sentinţa fiicei mele”

Fostul preşedinte acuză faptul că nu s-a respectat Constituţia şi că astfel de decizii se vor repeta în viitor. "Sunt momente grele, suntem o familie unită, care îşi duce soarta cum poate", a spus Traian Băsescu.

08 apr. 2022, 21:22
Exclusiv. Traian Băsescu, prima reacţie după arestarea Elenei Udrea: „Sunt îngrozit, mă aştept la orice în ceea ce priveşte sentinţa fiicei mele”

Fostul preşedinte a reacţionat, în exclusivitate la România TV, după condamnarea Elenei Udrea.  „Mi-e foarte greu să vă spun cum va arăta decizia definitivă, după ce un complet de cinci judecători de la Înalta Curte a făcut pulbere Constituţia la procesul fiicei mele. Cert este că începând cu fratele meu, cu nepotul meu şi cu fiica mea totul se bazează pe fapte dovedite, ci pe declaraţii ale altora”, a declarat Traian Băsescu în direct la România TV. „La Ioana, DNA l-a echipat pe omul cu care dormea în pat, l-au trimis să provoace şi au făcut un dosar. Mai mult ce să spun, sper. Vin din amploaiaţi de la CJUE care spun că Constituţia noastră nu face doi bani, păi să vă aşteptaţi la orice interpretare. Am fost 10 ani în Consiliul European. Când se întrunea o majoritate ce nu convenea Germaniei, cancelarii spuneau că nu pot vota, până nu este consultată Curtea Constituțională de la Karlsruhe, care bloca orice decizie până nu se pronunța curtea. Niciodată Germania nu a acceptat ca deciziile Consiliului European să fie impus statelor fără consultarea Curților Constituționale. Azi, o decizie a Curții Europene de Justiție face pulbere CCR. Acea Comisie este dominată de Germania, care, prin oamenii numiți acolo încearcă să calce în picioare statele. Și se găsesc lichele care să pună CCR sub CJUE. Polonia a rejectat un astfel de mecanism! Şi, reţineţi, eu nu vorbesc nici de fiica mea, nici de cazul Elena Udrea, vorbesc de ţara mea! Constituţia este adoptată prin referendum al poporulkui român, deciziile CJUE sunt făcute de nişte funcţionari„.

„Toată lumea voia un denunţ la adresa lui Băsescu”

„Avem o relaitate care multora nu le place, eu nu am lăsat România într-o zonă gri în anii mei de mandat, şi cu Occidentul, şi cu Rusia, hai să sugem şi la o ţâţă, şi la alta. Eu am avut grijă să avem o direcţie ireversibilă politic. Dar a fost o modă să existe un denunţ pe numele lui Traian Băsescu„, a spus fostul preşedinte, comentând dezvăluirle lui Rudel Obrej, care a declarat că DNA i-a cerut să-l toarne pe fostul preşedinte.

„Tot văd teoria statului paralel creat de Băsescu. Eu nu cred aşa ceva, nu am spus niciodată depsre aşa ceva. Spre exemplu, și azi, când e un eveniment, că e vorba de Elena Udrea sau altul, se vorbește de statul pe care l-a creat Băsescu. Sunt 8 ani de când nu mai sunt președinte. Vreau să aflu o singură lege inspirată de mine. Tot pachetul de legi ale Justiției a fost creat de marii profesori de drept români, asistați de specialiști de la Banca Mondială și UE. NU am modificat niciun cuvânt din aceste legi, atunci când ele au venit la mine la promulgare. Am crezut în ce au făcut UE și Banca Mondială, alături de specialiștii noștri.

La începutul mandatului meu am sesizat că serviciile secrete sunt o vulnerabilitate. În 2007 am trimis un pachet de legi al serviciilor de informații, pachet însușit de guvern și votat în Parlament. Azi, legile care vizează demilitarizarea serviciilor stau în sertarele de la Comisiile de specialitate din Parlament. Au fost dezvoltate de MI 6 și MI5. Nu s-a mișcat niciun parlamentar din comisii, până acum, să promoveze aceste legi. Eu nu știu, dar erau legi făcute după legi britanice”, a spus fostul președinte.

„Elena Udrea nu a dus niciun leu acasă”

Fostul preşedinte spune că toţi cei care au vrut să scape au spus că i-au dat bani lui Traian Băsescu, de genul Căpăţână. „Arătaţi pe cineva care spune că i-a dat un leu lui Traian Băsescu sau Elenei Udrea, pe probe. Nimeni nu respectă legea finanţării partidelor”. Întrebat despre momentele din familie înaintea sentinţei în cazul Ioanei Băsescu, fostul preşedinte a cerut discreţie: „Sunt momente grele, suntem o familie unită, care îşi duce soarta cum poate. Eu nu intru în casa nimănui„.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat joi seară, 7 aprilie, că fiica sa cea mare, Ioana Băsescu, este în pericol să fie trimisă la închisoare, printr-un verdict definitiv al justiției. Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare cu executare, în primă instanță, în dosarul finanţării campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009.

Cu referire la Elena Udrea, care a fost condamnată definitiv, joi, 7 aprilie, la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, Traian Băsescu a spus că fostul ministru al Turismului era optimist, cu două zile înaintea verdictului Înaltei Curți, dar a precizat că nu a vorbit cu Udrea după sentință. „N-am vorbit, n-am avut cum. Eu am vorbit ultima dată cu Elena Udrea marți, săptămâna asta, și era foarte optimistă. Era optimistă, nu-și făcea probleme. Era convinsă că va primi și ea o sentință similară cu ce s-a dat în toate celelalte dosare”, a spus Băsescu.

Elena Udrea a ajuns în fața judecătorilor din Bulgaria. Primele imagini din sala de judecată. Update – Decizia magistraților a fost amânată până sâmbătă
Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea a fost reţinută, joi, pentru 24 de ore de poliţia bulgară, în baza mandatului european de arestare emis de autorităţile române, transmite agenţia bulgară BTA. Un fost ministru român a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţia bulgară joi, a anunţat Ministerul de Interne.

Elena Gabriela Udrea, care a fost ministru al dezvoltării regionale şi turismului din 2009 până în 2012, a fost reţinută în urma unui mandat european emis de poliţia română, de oprire a unui vehicul care intră în Bulgaria.

Autorităţile române au spus că în maşină se afla o româncă condamnată la şase ani de închisoare pentru corupţie. Ministerului de Interne bulgar i s-a cerut să oprească cetăţeanul român să părăsească ţara sau să evadeze.

Femeia a fost reţinută în apropierea punctului de control Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile române.

Poliţia bulgară a fost informată că Udrea a acţionat astfel încât să obţină peste 12 milioane de lei româneşti şi 1,1 milioane de euro de la mai multe firme, mai scrie BTA.

Fostul ministru Elena Udrea, dată în urmărire după ce a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, a fost prinsă în Bulgaria. Ea ar fi fost prinsă în Vama Kulata, la graniţa cu Grecia.

Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria. Avocat: A declarat că are o fetiță mică, familie și își dorește să se reîntoarcă alături de ei