Război în Ucraina, ziua 61. SUA vor oferi un ajutor militar de 700 de milioane de dolari Ucrainei şi aliaţilor regionali. Cinci gări au fost bombardate în Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul american al apărării Lloyd Austin au vizitat Kievul, duminică seara, la exact două luni de la începerea războiului. Cei doi au discutat cu preşedintele Zelenski despre sprijinul militar pe care SUA îl vor acorda în continuarea Ucrainei, despre tipurile de arme care vor fi trimise, despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, despre suplimentarea fondurilor pentru Ucraina și pentru statele NATO care au oferit ajutor Ucrainei.

25 apr. 2022, 11:23
Război în Ucraina, ziua 61. SUA vor oferi un ajutor militar de 700 de milioane de dolari Ucrainei şi aliaţilor regionali. Cinci gări au fost bombardate în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 61. Cinci gări au fost atacate luni în vestul și în centrul Ucrainei, neexistând până acum date despre eventuale victime, a anunțat compania de stat a Căilor Ferate ucrainene, potrivit Reuters.

Volodimir Zelenski a mulțumit luni americanilor pentru ajutorul ”fără precedent” acordat țării sale, informează CNN.

Aș vrea să-i mulțumesc personal președintelui Joe Biden în numele poporului ucrainean pentru leadership-ul de care a dat dovadă în sprijinul Ucrainei, pentru poziția personală, clară. Aș vrea să mulțumesc poporului american și congresului”, a declarat Zelenski.

Război în Ucraina. Antony Blinken: „Ucraina va exista mult timp după Vladimir Putin”

SUA au promis un ajutor suplimentar în valoare de 713 milioane de dolari pentru a acoperi nevoile militare ale Ucrainei, transmite BBC. Jumătate din acești bani vor ajunge în Ucraina, în timp ce restul fondurilor vor fi împărțite între statele membre NATO și alte țări care au ajutat Ucraina.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Rusia „eșuează în Ucraina” și că „Ucraina învinge” în timpul conferinței de presă care a avut loc după vizita la Kiev.

Rusia a încercat să distrugă suveranitatea și independența Ucrainei. A eșuat. A încercat să demonstreze puterea armatei sale, a economiei sale, dar vedem exact contrariul. Nu știm cum va continua război, dar știm că Ucraina va exista mult timp după Vladimir Putin„, a mai spus oficialul.

Antony Blinken a declarat că urmează ca SUA să decidă cu prudență momentul în care vor redeschide ambasada de la Kiev şi a refirmat că Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina.

Citeste si Planul cinic al Rusiei din spatele atacului cu rachete de la Odesa: „Cine controlează cerul, câştigă războiul”

Război în Ucraina. Peste 200 de copii ucişi şi aproape 400 răniţi de la declanşarea războiului

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie a ucis 215 copii, în timp ce alți 391 au fost răniți, potrivit Avocatului Poporului, Lyudmyla Denisova, scrie The Kyiv Independent.

Ministerul rus al Apărării vrea ca despăgubirile pentru familiile militarilor morți în războiul din Ucraina să fie supravegheate de oficiali militari și nu de civili, ceea ce reflectă probabil dorința de a ascunde adevărata amploare a pierderilor Rusiei, arată Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică privind conflictul.

De asemenea, decizia Rusiei să asedieze în loc să atace combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol „înseamnă că multe unități rusești rămân blocate în oraș și nu pot fi trimise în altă parte. Apărarea ucraineană de la Mariupol a epuizat multe unități rusești și le-a redus eficiența în luptă”, se mai arată în raport.

Rusia a făcut „progrese minore” în Donbas, dar „fără suficienți factori de sprijin logistic și de luptă, nu a realizat încă un progres semnificativ”, mai arată Ministerul britanic al Apărării.

Oficial ucrainean: Forțele ruse se pregătesc să atace regiunea Herson

Oleksandr Vilkul, şeful militar al orașului Krivoi Rog, a declarat că Ucraina a observat pregătiri pentru o posibilă ofensivă a forțelor ruse în regiunea Herson, dar că garnizoana este pregătită pentru apărare, scrie CNN.

Ruşii pregătesc o formație pentru ofensivă în regiunea Herson. Așteptăm posibila ofensivă în zilele următoare. Dar știm mai multe despre aceasta decât cred ei. Noi le înțelegem toate planurile și suntem pe deplin pregătiți pentru orice evoluție a situației”, a precizat Vilkul.

Citeste si Primele imagini cu bebeluşul ucis în atacul cu rachete de la Odesa. Imaginile cu micuţa Kira şi mama ei au devenit noul simbol al atrocităţilor comise de ruşi în Ucraina

Trupele ruse au încercat – pentru a 17-a oară – să captureze Ciornobaiivka (raionul Bilozerka, regiunea Herson), conform consilierului prezidențial Oleksiy Arestovych.

Rusia a făcut progrese minore în Ucraina după trecerea sa în Donbas, a declarat Ministerul britanic al Apărării.