Război în Ucraina, ziua 63: Rușii susțin că au preluat controlul asupra regiunii Herson, bombardamente la Odesa

Armata Federaţiei Ruse a afirmat marţi seara că a făcut cuceriri teritoriale importante în estul şi sudul Ucrainei, printre care capturarea întregii regiuni Herson.

27 apr. 2022, 09:02

Război în Ucraina, ziua 63: Armata Federaţiei Ruse a afirmat marţi seara că a făcut cuceriri teritoriale importante în estul şi sudul Ucrainei, printre care capturarea întregii regiuni Herson, informează dpa.

„Armata rusă a preluat controlul asupra întregii regiuni Herson, părţi din regiunile Zaporojie şi Nikolaev (Mikolaiv), precum şi părţi semnificative din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk”, a anunţat general-colonelul Mihail Mizinţev.

Zelenski, un nou mesaj după vizita oficialilor români la Kiev: „Ameninţarea de la Marea Neagră este reală”

În zonele cucerite, viaţa de zi cu zi revine încet la normal, infrastructura socială este reparată şi a început semănatul culturilor, a dat asigurări Mizinţev.

Însă, în pofida afirmaţiilor Moscovei, există informaţii contradictorii cu privire la controlul regiunii Herson. Marţi mai devreme, comandantul militar ucrainean al regiunii a afirmat că linia de apărare se află în interiorul Hersonului şi că forţele ruse nu au reuşit să treacă de ea.

Război în Ucraina, ziua 63: Un pod important de lângă Odesa a fost vizat de rachete pentru a doua zi consecutiv

Directorul reţelei feroviare ucrainene, Oleksandr Kamîşin, a declarat că o rachetă a lovit pentru a doua zi consecutiv un pod feroviar şi rutier care leagă oraşul-port Odesa de partea de sud-vest a Ucrainei, relatează CNN.

”Astăzi, la ora locală 6:45 dimineaţa, a avut loc un al doilea atac cu rachetă pe acelaşi pod peste estuarul Nistrului în regiunea Odesa”, a spus Kamîşin.

”Daunele aduse infrastructurii pot fi determinate după alerta aeriană”, a mai afirmat directorul Căilor Ferate Ucrainene.

Podul a fost ţinta unui atac cu rachete ruseşti marţi, potrivit autorităţilor oraşului, blocând regiunea, deoarece este singura legătură între sud-vestul Ucrainei şi restul ţării. Lucrările de reparaţii tocmai începuseră când a avut loc atacul de miercuri.

Război în Ucraina, ziua 63: Preşedintele Ucrainei i-a decorat pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a decorat, marţi, pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă”, informează president.gov.ua.

Evenimentul a avut loc la exact 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii, în 1986.

“Le suntem recunoscători celor care au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022. Le mulţumesc angajaţilor centralei de la Cernobîl şi celor din zona de excludere, care au muncit, au stat în centrală şi au asigurat o activitate neîntreruptă în condiţii cu adevărat inumane – sub ocupaţie şi având vieţile ameninţate”, a spus Zelenski.

Mircea Geoană dă asigurări că Rusia nu are resursele militare necesare pentru a intra în Transnistria şi spune că NATO va susține în continuare Ucraina
În discursul său de marţi seară, Volodimir Zelesnki a afirmat că este de părere că este necesar un control global asupra faciltăţilor nucleare ale Rusiei, având în vedere ce s-a întâmplat la Cernobîl. “Cred că după tot ce a făcut armata rusă în zona Cernobîl şi la centrala nucreală Zaporojie, nimeni din lume nu se poate simţi în siguranţă ştiind câte de multe facilităţi nucleare, arme nucleare şi tehnologii are statul rus. Dacă Rusia a uitat ce este Cernobîl, înseamnă că este necesar un control global asupra facilităţilor nucleare ale Rusiei şi asupra tehnologiei nucleare a Rusiei”, a subliniat Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 63: Explozii în oraşul Belgorod, aflat la 40 de kilometri de graniţa cu Ucraina

Mai multe explozii s-au auzit în oraşul Belgorod, din Rusia, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina, informează AFP, citând un oficial local.

Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a precizat pe Telegram că s-a trezit la ora 03.35 auzind explozii. El a precizat că în timp ce pregătea o postare pentru social media, a auzit şi alte explozii.

Gladkov a spus ulterior că informaţii preliminare arată că un repozit de muniţie a luat foc şi că nu există victime în rândul populaţiei civile.