Război între liderii regiunilor separatiste din Donbas, în Ucraina

Zăngănitul armelor se intensifică în estul Ucrainei, într-un context al remilitarizării unor puncte de pe cei 450 km ai liniei frontului și al încăierărilor cotidiene, relatează RFI din Kiev, într-un comentariu referitor la asasinarea recentă a unuia dintre liderii separatiștilor din autoproclamata 'republică populară' Lugansk, Aleksei Mozgovoi, în 23 mai, ceea ce - în opinia unor observatori - ar putea declanșa noi valuri de violență.

28 mai 2015, 07:27
Război între liderii regiunilor separatiste din Donbas, în Ucraina

Acest asasinat reprezintă o etapă în plus a centralizării puterii în teritoriile separatiste din zona minieră Donbas (estul Ucrainei), informează Agerpres.

Aleksei Mozgovoi controla cu o mână de fier marele oraș industrial Alcevsk. El reînființase tribunalele populare care reinstituiseră pedeapsa cu moartea. În fruntea brigăzii sale militare ‘Fantoma’, el reprezenta o contrapondere serioasă așa-numitului președinte al autoproclamatei ‘republici’ Lugansk, Igor Plotnițki. Acesta acuză forțele speciale ucrainene de atentat, dar mulți îl suspectează că el ar fi cel care își face să dispară opozanții.

Citeşte şi Dovada că ruşii luptă în Ucraina: Militarii ruşi părăsesc armata din cauza conflictului ucrainean

Liderul militar Aleksandr Biednov, alias Batman, își pierduse viața în această iarnă de asemenea într-o ambuscadă. Moartea sa a unificat ceva mai mult republica autoproclamată și forțele sale armate. Uciderea acestuia a fost urmată de declanșarea unor ofensive susținute, în special în zona Debalțevo (regiunea Donețk), oraș de importanță strategică pentru controlul zonei din estul Ucrainei.

Dispariția lui Aleksei Mozgovoi ar putea antrena aceleași consecințe, estimează unii comentatori pentru RFI. Luptele nu au încetat niciodată în Donbas, unde este denunțată o concentrare militară sporită. Cea mai mare uzină de cocs din Ucraina, situată pe linia frontului, tocmai și-a încetat activitatea din cauza bombardamentelor intensive. Între omoruri și încăierări cotidiene, în Donbas pare să se plutească din nou în aer amenințarea războiului.