Baie de sânge duminică seară, bomba a explodat într-o zonă aglomerată

Opt oameni au fost ucişi, duminică, după ce o bombă a explodat în zona din nord-estul Siriei controlată de trupele turce şi aliaţii rebeli, a anunţat ministerul turc al Apărării, citat de Reuters.

RomaniaTV.net
10 nov. 2019, 15:08
Baie de sânge duminică seară, bomba a explodat într-o zonă aglomerată

Ministerul a transmis că atacul cu bombă, pentru care este blamată miliţia kurdă YPG, a avut loc la sud-est de oraşul Tel Abyad, pe care Turcia l-a capturat într-o ofensivă militară care a început în urmă cu o lună.

Turcia a stopat înaintarea armatei sale după ce a încheiat acorduri cu SUA şi Rusia privind retragerea YPG la cel puţin 30 km faţă de graniţa Siriei cu Turcia.

Satul Suluk, unde a avut loc explozia de duminică, se află la 10 km de graniţă. Un camion de mici dimensiuni a explodat în faţa unei brutării.

Soldaţii turci şi luptătorii rebeli sirieni au început incursiunea de a elibera regiunea de la graniţă de forţele YPG, pe care Ankara le consideră grup terorist din cauza legăturilor cu militanţii kurzi din sud-estul Turciei.

Ofensiva a fost criticată la nivel internaţional de teama că ar putea submina eforturile de a preveni ca Stat Islamic să revină în Siria şi că ar putea declanşa o nouă criză umanitară în ţara aflată de opt ani în război.

YPG a avut rol principal în Forţele Democrate Siriene, principalul aliat al Washingtonului în lupta împotriva Stat Islamic în Siria. Preşedintele american Donald Trump a anunţat recent retragerea trupelor, decizie criticată în Statele Unite deoarece este văzută ca o undă verde pentru incursiunea Turciei.

Recep Erdogan a spus că Moscova şi Washington au eşuat în a-şi ţine promisiunile din acordul de luna trecută, retragerea YPG de la graniţă, şi a adăugat că Turcia poate relua ofensiva dacă termenii nu sunt îndepliniţi.

Miercuri, el urmează să se întâlnească du Trump, după ce sâmbătă a discutat telefonic cu preşedintele rus Vladimir Putin.