Război total, avertisment de la cel mai înalt nivel: Un conflict între Iran şi SUA ar duce la un „haos de nedescris”

Un conflict între Iran şi SUA ar duce la un "haos de nedescris", a atenţionat miercuri regele Abdallah al II-lea al Iordaniei într-un discurs asupra tensiunilor în creştere în Orientul Mijlociu, informează AFP.

RomaniaTV.net
15 ian. 2020, 19:23
Război total, avertisment de la cel mai înalt nivel: Un conflict între Iran şi SUA ar duce la un „haos de nedescris”

„Şi dacă data viitoare niciuna dintre cele două tabere nu va face un pas înapoi, antrenându-ne pe toţi într-un haos de nedescris?”, a declarat monarhul în Parlamentul European de la Strasbourg, în timp ce punctul culminant al tensiunilor dintre Teheran şi Washington pare să fi fost depăşit.

„Un război total pune în pericol stabilitatea întregii regiuni. De asemenea, riscă să perturbe masiv întreaga economie mondială (…), dar şi să provoace un reviriment al terorismului în lumea întreagă”, a continuat monarhul, care şi-a exprimat deja îngrijorarea luni la postul France 24 cu privire la o „resurgenţă” a grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Irak şi Siria.

„Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu este resimţit peste tot în lume”, a subliniat, în engleză, regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, monarhul uneia dintre rarele ţări din regiune care beneficiază de o relativă stabilitate. „Şi dacă Siria va rămâne ostatica unor rivalităţi internaţionale şi va recădea într-un război civil? Şi dacă vom asista la o reapariţie a grupării Stat Islamic, iar Siria va deveni o bază pentru atacuri împotriva restului lumii?”, a atenţionat el.

Irakul, unde pacea rămâne „fragilă”, riscă în continuare „să alunece din nou într-un ciclu de instabilitate (…) sau, şi mai rău, în conflict”, a estimat Abdallah al II-lea.

În ceea ce priveşte Libia, una dintre principalele îngrijorări internaţionale actuale în legătură cu Iranul este „ce se va întâmpla dacă ea se va cufunda într-un război total (…) dacă va deveni o nouă Sirie, mult mai aproape” de Europa, a subliniat el în faţa parlamentarilor europeni.

Regele Iordaniei s-a oprit şi asupra „celei mai profunde răni” a regiunii: conflictul dintre Israel şi palestinieni. „Pericolele s-au accentuat”, a atenţionat Abdallah al II-lea. „Am spus-o de nenumărate ori şi în nenumărate feluri şi o spun iar şi iar: o lume în pace nu este posibilă fără un Orient Mijlociu stabil. Iar un Orient Mijlociu stabil nu este posibil fără pace între palestinieni şi israelieni”, a declarat el.