Război Ucraina. Bombardamente intense în Lugansk – Se cere evacuarea de urgență a civililor

Război Ucraina. Orașul din estul Ucrainei a fost şi el supus unor noi atacuri ale aviaţiei grele şi de artilerie, potrivit surselor locale.

27 iun. 2022, 18:25

Război Ucraina. Autorităţile ucrainene le-au cerut luni civililor să părăsească „de urgenţă” oraşul Lysychansk, din regiunea estică Lugansk, din cauza atacurilor forţele ruse.

„Dragi locuitori ai oraşului Lysychansk şi rude ale lor! Din cauza ameninţării reale pentru viaţa şi sănătatea voastră, vă cerem să vă evacuaţi de urgenţă”, a transmis Serhii Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, pe contul său de Telegram. Acesta a transmis că situația este „foarte dificilă”, dar nu a precizat câţi civili se mai află în ruinele orașului. Înaintea invaziei Rusiei, în Lysychansk locuiau aproape 100.000 de oameni.

Ruşii au atacat din nou capitala Ucrainei. Zelenski: „A doua armată a lumii a înfrânt la Kiev o grădiniţă şi un bloc”
Înainte cu câteva zile de apelul guvernatorului Lugansk, orașul avea deja daune „catastrofale” în urma bombardamentelor intense, după ce forţele ruse şi-au intensificat atacurile în urma căderii Severodoneţk în weekend.

Război Ucraina. Armata ucraineană susţine că a respins atacurile ruseşti la vest de Lysychansk şi a împiedicat încercuirea orașului strategic, potrivit DPA, citată de Agerpres.

„În apropiere de Verhnokamianka, forţele de apărare au provocat pierderi semnificative inamicului şi l-au forţat să se retragă”, a comunicat Statul Major ucrainean. Localitatea Verhnokamianka este situată pe o importantă rută de aprovizionare, la numai câţiva kilometri vest de Lysychansk.

Război Ucraina. Orașul din estul Ucrainei a fost şi el supus unor noi atacuri ale aviaţiei grele şi de artilerie, potrivit surselor ucrainene, relatează presa internațională. Unităţile ruseşti erau deja la periferia de sud a oraşului, unde s-ar mai afla câteva mii de soldaţi ucraineni.

Joe Biden, după bombardarea Kievului: „Încă o barbarie din partea Rusiei”. Putin l-a trimis pe ministrul Apărării pe front

Luni, luptele se duceau în zona de vest, în regiunea Bahmut, precum şi în regiunea Herson, de la Marea Neagră.

Informațiile prezentate de partea ucraineană nu au putut fi verificate independent, noteazăpresainternațională.

Rusia susţine că racheta care a vizat un bloc de apartamente din Kiev a fost o rachetă ucraineană

Rusia susţine că racheta care a vizat, duminică, un bloc de apartamente din Kiev a fost, de fapt, o rachetă ucraineană care a lovit clădirea din greşeală, relatează BBC.

Ruşii au atacat din nou capitala Ucrainei. Zelenski: „A doua armată a lumii a înfrânt la Kiev o grădiniţă şi un bloc”
Ministerul rus al Apărării anunţă că a tras patru rachete de ”înaltă precizie” care au vizat o fabrică care produce muniţii pentru sistemele ucrainene de lansare cu rachete multiple. De asemenea, Moscova susţine că toate cele patru rachete au lovit acea ţintă.

În atac, un bloc rezidenţial a fost vizat, iar atacul s-a soldat cu moartea a cel puţin unei persoane, însă Rusia susţine că blocul nu a fost atacat de una dintre rachetele sale.

”Regimul de la Kiev a încercat să intercepteze rachete ruseşti de înaltă precizie prin mijloacele de apărare aeriană desfăşurate în oraş. Echipajele sistemelor de apărare aeriană de tip S-300 şi Buk-M1 ucraineană au lansat peste 10 rachete de apărare aeriană”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

”Din cauza lipsei de interoperabilitate între rampele de lansare ale sistemelor de apărare aeriană şi instalaţiile electronice desfăşurate în zone rezidenţiale, două rachete de apărare aeriană de tip S-300 au fost interceptate de sistemele Buk ucrainene”, se mai arată în comunicat.

Una dintre rachetele de apărare aeriană interceptate ”a căzut probabil pe o clădire rezidenţială”, se mai precizează în comunicat.

Ucraina susţine că rachetele ruseşti au fost lansate din bombardierele Tupolev peste Marea Caspică, la aproximativ 1.450 kilometri depărtare de Kiev.

Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Ucrainei la ultimele afirmaţii ale Rusiei.