Războiul cipurilor. SUA le interzice companiilor americane să mai construiască în următorii 10 ani fabrici de tehnologie avansată în China

Companiile de tehnologie din SUA care primesc fonduri federale vor avea interzis să construiască facilități de „tehnologie avansată” în China timp de 10 ani, a transmis administrația Biden.

07 sept. 2022, 12:54
Războiul cipurilor. SUA le interzice companiilor americane să mai construiască în următorii 10 ani fabrici de tehnologie avansată în China

Noile interdicţii ale SUA au fost dezvăluite ca parte a unui plan de 50 de miliarde de dolari, care vizează dezvoltarea industriei locale de semiconductori şi vin în timp ce grupurile de afaceri au făcut eforturi pentru mai mult sprijin guvernamental într-un efort de a reduce dependenţa de China. Ele se confruntă cu o penurie globală de microcipuri, care au încetinit semnificativ producția.

Vom implementa niște măsuri de protecție pentru a ne asigura că cei care primesc fonduri federale pentru dezvoltare și producție de microcipuri nu compromit securitatea națională. Nu au voie să mai folosească acești bani ca să investească în China, nu pot dezvolta tehnologia de ultimă generație în China pentru o perioadă de 10 ani”, a anunțat Gina Raimondo, ministra americană pentru Comerț.

Citeşte şi Video! China este lovită de cea mai puternică secetă de pe planetă şi totuşi nimeni nu vorbeşte despre asta! Lacurile şi fluviile au secat iar hidrocentralele au fost deja inchise! Impactul economic uriaş va fi resimţit în curând şi în Europa

Nu mai departe de luna august, Joe Biden a promulgat o nouă lege prin care 280 de miliarde de dolari sunt alocați cercetării științifice și producției de componente high tech, pe fondul temerilor că SUA își pierde avansul tehnologic față de China. Investițiile includ reduceri fiscale pentru companiile care construiesc fabrici de producție de cipuri pentru computer, pe teritoriul SUA.

SUA produce în prezent aproximativ 10% din oferta globală de semiconductori, care sunt cheia pentru orice, de la mașini la telefoane mobile, dar în 1990 procentul din piaţa globală pe care americanii îl deţineau era de aproape 40%.

Anii trecuţi s-a dus o luptă intensă în SUA şi China pentru piaţa echipamentelor 5G, guvernele europene revizuind rolul jucat de Huawei, compania chineză producătoare de echipamente de telecomunicaţii în construirea reţelelor lor 5G, ca urmare a presiunilor venite din partea SUA.

Citeşte şi China îşi impune singură „sancţiuni”. Computerele străine vor fi interzise din toate instituţiile publice şi firmele de stat