Războiul cu Rusia a sărăcit Ucraina. Zelenski scade vârsta de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani

Armata Ucrainei duce lipsă de oameni. Este motivul pentru care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marţi un proiect de lege pentru reducerea vârstei de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani.

03 apr. 2024, 10:37
Războiul cu Rusia a sărăcit Ucraina. Zelenski scade vârsta de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani

Ucraina încearcă să facă față invaziei Rusiei. Armata rămâne fără oameni din cauza războiului. De aceea, proiectul de lege, care a fost adoptat în urmă cu un an de parlamentari şi aştepta promulgarea de către preşedinţie, va intra în vigoare miercuri, a precizat Rada, parlamentul Ucrainei, pe site-ul său.

Guvernul ucrainean trebuie apoi să alinieze diferitele texte de reglementare la noua situaţie privind mobilizarea în termen de şase luni, scrie Agerpres.

Citește și: Ce avere are Volodimir Zelenski. Familia președintelui Ucrainei a obţinut venituri de peste 292.000 euro în 2023 

Înrolarea în armată este dezbătută de mai multe luni în Ucraina. Armata ucraineană a suferit pierderi a căror amploare este ţinută secretă, iar acum, spre deosebire de începutul conflictului, are dificultăţi în găsirea de voluntari pentru front.

Rada votase în prima lectură în februarie o serie de măsuri menite să faciliteze mobilizarea, după ce un prim proiect pregătit de guvern a fost trimis înapoi pentru rescriere în urmă cu câteva săptămâni.

Citește și: Economia Ucrainei a crescut în 2023 cu 5,3%, mai mult decât dublu față de creșterea României

Volodimir Zelenski a susţinut în decembrie 2023 că armata s-a oferit să mobilizeze până la 500.000 de persoane suplimentare, un număr care a fost revizuit de atunci în jos de noul comandant-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Sistemul actual este considerat de mulţi ucraineni ca fiind nedrept, ineficient şi adesea corupt. De asemenea, există voci tot mai numeroase care solicită demobilizarea celor care se află pe front de mult timp.