Economia Ucrainei a crescut în 2023 cu 5,3%, mai mult decât dublu față de creșterea României

Economia Ucrainei a crescut cu 5,3% în 2023, după ce s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război, a anunţat serviciul de statistică ucrainean.

29 mart. 2024, 09:46
Economia Ucrainei a crescut în 2023 cu 5,3%, mai mult decât dublu față de creșterea României

Conform datelor preliminare publicate joi de Institutul de stat pentru statistică din Ucraina, economia a înregistrat o creştere de 4,7% în perioada octombrie-decembrie 2023, acesta fiind al treilea trimestru consecutiv de creştere.

Datele mai arată că în primul trimestru din 2023, PIB-ul real al Ucrainei a înregistrat o scădere de 10,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, după care a urmat o creştere de 19,2% în trimestrul al doilea, un avans de 9,6% în trimestrul al treilea şi unul de 4,7% în ultimele trei luni.

Comparativ, în 2022, economia ucraineană s-a contractat cu 28,8%, după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a ordonat invadarea ţării vecine.

Cu toate că atacurile ruseşti au provocat pagube reţelei electrice, porturilor, căilor ferate şi facilităţilor energetice, Ucraina a văzut cum Produsul său Intern Brut a revenit pe creştere, pe măsură ce au fost reluate exporturile de produse agricole iar companiile ucrainene s-au adaptat la noi cereri.

Citește și: Ucraina cere occidentului sisteme de apărare Patriot, după ce atacurile ruseşti cu rachete au provocat moartea a patru persoane

„Economia ucraineană a continuat să demonstreze o rezilienţă remarcabilă în 2023”, a apreciat Fondul Monetar Internaţional într-un raport publicat săptămâna trecută.

„Totuşi, obstacolele reapar în 2024, iar creşterea este aşteptată să încetinească până la 3%-4% din cauza incertitudinilor cu privire la războiul care continuă şi constrângerile pe partea de aprovizionare devin mai presante”, se mai arată în raportul FMI.

Datele economice erau aşteptate cu nerăbdare de deţinătorii de obligaţiuni, în contextul în care Ucraina vrea să îşi restructureze datoria înainte de expirarea unui moratoriu de doi ani, la finele acestui an. Datele cu privire la Produsul Intern Brut vor influenţa şi sumele pe care Guvernul de la Kiev va trebui să le plătească pentru acele obligaţiuni care sunt legate de creşterea economică, dacă acestea vor fi excluse din acordul de restructurare.

Citește și: Avion militar rusesc, prăbuşit în Marea Neagră. Ar fi fost lovit din greşeală chiar de ruşi VIDEO