Războiul declaraţiilor dintre Marea Britanie şi Franţa escaladează

Războiul declaraţiilor dintre Paris şi Londra escaladează! Ministrul francez de Finanţe, Francois Baroin, a reluat vineri criticile Parisului asupra economiei Regatului, care au suscitat furia presei britanice.

RomaniaTV.net
16 dec. 2011, 13:20
Războiul declaraţiilor dintre Marea Britanie şi Franţa escaladează

Declaraţia vine la o zi după ce Nicolas Sarkozy l-a numit pe premierul britanic David Cameron un „copil încăpăţânat”, deoarece s-a opus modificării tratatului european, iar preşedintele Băncii Centrale franceze a sugerat că Marea Britanie ar trebui retrogradată.

„Nu avem nicio lecţie de dat, dar nici nu vrem să ni se dea lecţii de către altcineva. Totuşi, ni s-au dat câteva asemenea lecţii. Este adevărat că situaţia economică a Marii Britanii este extrem de preocupantă, şi că astăzi, din punct de vedere economic, este de preferat să fii francez decât britanic”, a declarat ministrul francez de Finanţe, Francois Baroin.

„Şi-atunci de ce-aţi vrea să-i loviţi verbal?”, l-a întrebat un reporter, potrivit Reuters.

„Pentru că nu dorim să ni se dea niciun fel lecţii. Nu oferim, dar nici nu dorim”, a răspuns acesta.

Cu o zi în urmă, guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Christian Noyer, a atacat Marea Britanie prin declaraţia că agenţiile americane de rating, care ameninţă să degradeze ratingul ţărilor din Zona Euro, ar trebui să analizeze cu prioritate situaţia economiei britanice.

Presa britanică a calificat afirmaţiile Parisului drept scandaloase. „Nu este treaba unui guvernator de Bancă Centrală să încurajeze reducerea ratingului unui alt stat”, scria, în ediţia de vineri, „The Times”.