Războiul din Orientul Mijlociu! Punctul de frontieră Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt a fost deschis. MAE a făcut anunțul mult așteptat de românii blocați

Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) a anunțat că punctul de frontieră Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt a fost deschis miercuri. Potrivit MAE, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza.

01 nov. 2023, 10:58
Războiul din Orientul Mijlociu! Punctul de frontieră Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt a fost deschis. MAE a făcut anunțul mult așteptat de românii blocați
Războiul din Orientul Mijlociu! Punctul de frontieră Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt a fost deschis.

Războiul din Orientul Mijlociu! Punctul de frontieră Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt a fost deschis. Potrivit MAE, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza.

Citește și Israel, atacat cu rachete şi drone şi de rebelii houthi din Yemen

Războiul din Orientul Mijlociu! Punctul de frontieră Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt a fost deschis

„În continuarea precizărilor Ministerului Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene, împreună cu autoritățile egiptene, au informat în cursul nopții că, urmare a negocierilor internaționale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Arabă Egipt.

Conform informațiilor din teren disponibile până la această oră, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza”au transmis reprezentanții MAE printr-un comunicat de presă.

Mai mult, autoritățile de la București au subliniat că prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, MAE rămâne în strânsă legătură cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea cetățenilor români și a familiilor acestora. Autoritățile egiptene și cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile.

”Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei și care acționează în regim de permanență, 24/7, menține coordonarea cu alte state  și organizații internaționale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni/funcționari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgență, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacității de sprijin consular.

MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, este implicat activ în dialogul cu autoritățile și este pregătit să  asigure condițiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah”, a transmis Ministerul de Externe din România.

Încă de la primele ore ale dimineții, aproximativ 80 de ambulanţe din Egipt au ajuns în punctul de trecerea frontierei către Fâşia Gaza de la Rafah, pentru a prelua cetățeni palestinieni răniţi.

Aceștia sunt primii palestinieni care urmează să iasă din enclava palestiniană de la începutul războiului Israelului cu Hamasul, care a izbucnit în urmă cu peste trei săptămâni.

Citește și Fiica unui român imploră să fie salvată din mâinile teroriştilor Hamas. Daniela apare în clipul în care este criticat Benjamin Netanyahu VIDEO