Războiul din Ucraina. Armata ucraineană înaintează în teritoriile ocupate de ruși

Un responsabil instalat de Rusia a declarat că forţele ucrainene au cucerit Piatihatki, un sat din regiunea Zaporojie (sud), şi a ocupat poziţii acolo sub focul artileriei ruse.

19 iun. 2023, 10:51
Războiul din Ucraina. Armata ucraineană înaintează în teritoriile ocupate de ruși

Moscova a informat duminică despre lupte violente pe trei secţiuni ale liniei frontului în Ucraina. „Atacurile” în valuri ale „inamicului au dat rezultate, în pofida pierderilor uriaşe”, a declarat responsabilul citat, Vladimir Rogov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio menţiune la Piatihatki în buletinul său zilnic, declarând că forţele sale au respins atacurile ucrainene pe trei secţiuni ale liniei frontului (ce se întinde pe 1.000 km). Într-o declaraţie separată, grupul ‘Vostok’ al forţelor ruse susţine că ucrainenii nu au reuşit să preia aşezarea.

Reuters nu a fost în măsură să verifice în mod independent aceste informaţii de pe câmpul de luptă.

Ucraina, care săptămâna trecută a spus că a preluat o altă aşezare din apropiere, Lobkove, şi o serie de sate mai la est, în regiunea Doneţk, de la începutul contraatacului său, nu a făcut vreun comentariu.

Responsabilii ucraineni au impus „tăcerea” cu privire la informaţiile operative de pe front pentru a ajuta la securitatea operaţională, dar susţin că Rusia a suferit pierderi mult mai mari decât Ucraina în noul său asalt.

Citește și: Teroare în Ucraina. Litoralul de la Marea Neagră, parazitat de viermi și bacterii: „Groapă de gunoi și cimitir de animale la Odesa”

Un responsabil regional a declarat că forţele ucrainene au distrus un important depozit rusesc de muniţie în regiunea ocupată Herson (sud) în cadrul eforturilor de mai multe săptămâni ale Kievului pentru a semăna haos în liniile de aprovizionare ruseşti.

Serviciile de informaţii militare britanice au declarat că luptele violente din ultimele zile s-au concentrat în Zaporojie, la vest de Doneţk şi în jurul oraşului Bahmut, pe care mercenarii ruşi l-au capturat luna trecută, după cea mai lungă bătălie din acest război.

„În toate aceste direcţii, Ucraina continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive şi a făcut mici progrese”, a declarat Ministerul britanic al Apărării pe Twitter. Operaţiunile defensive ruseşti au fost „relativ eficiente în sud”, ambele părţi suferind pierderi grele, potrivit evaluării acestuia.

Citește și: Putin ameninţă NATO: Rusia va doborî avioanele F-16 chiar dacă acestea sunt cu baza în afara Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin, care rareori face comentarii despre cursul războiului, a avut două intervenţii neobişnuit de detaliate în ultima săptămână în care a luat în derâdere ofensiva ucraineană şi a declarat că forţele Kievului nu au „nicio şansă”, în pofida faptului că au fost recent echipate cu tancuri occidentale.

Comentariile sale par să fie menite să îi liniştească pe ruşi într-un moment crucial, la aproape 16 luni de la începutul conflictului, în timp ce Ucraina încearcă să iasă din impasul de luni de zile şi să recupereze cele 18% din teritoriul său care rămân sub control Rusiei.

 

Zelenski: Militarii noştri sunt în mişcare, înaintăm pas cu pas

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit mai pe larg, în alocuţiunea de duminică seară, despre contraofensiva ucraineană, care intră în a treia săptămână. El a spus că cele mai dificile misiuni sunt în direcţia Tavria, din sud, şi a menţionat unităţi ale armatei ucrainene implicate în operaţiuni, mulţumindu-le, încurajându-le şi dând asigurări că vor avea succes.

„Această săptămână se încheie – o săptămână foarte importantă pentru noi toţi: pentru apărarea noastră, pentru paşii noştri înainte, pentru acţiunile noastre ofensive”, a spus Zelenski. „Armata noastră este în mişcare: poziţie cu poziţie, pas cu pas, mergem înainte”, a anunţat preşedintele ucrainean care, pentru prima dată de la începutul contraofensivei – al cărei debut este considerat a fi la data de 4 iunie, chiar dacă nu a fost anunţată ca atare -, a vorbit mai pe larg despre aceasta spunând că „este timpul să mulţumească tuturor soldaţilor, celor care s-au distins în această săptămână”.

Zelenski a spus că direcţia Tavria, din sud, este cea mai dificilă şi a menţionat câteva dintre unităţile care participă la ofensivă ilustrând diversitatea şi complexitatea operaţiunilor: infanteriştii marini, paraşutişti din batalionul de recunoaştere, membri din brigada de vânătoare, brigada mecanizată, artilerie, o companie de atac cu drone, genişti, potrivit news.ro.

A amintit şi de membrii Gărzii Naţionale, spunând că „băieţii îndeplinesc sarcini în regiunea Luhansk, în apropiere de Bilohorivka”.