Războiul din Ucraina îi falimentează pe germani. Costurile pentru gaze cresc cu 500 euro pe an pe gospodărie

Germanii vor plăti cu aproape 500 de euro mai mult pe an pentru gaze din cauza unei taxe menite a acoperi costurile de înlocuire a livrărilor ruseşti, potrivit Sky News.

16 aug. 2022, 08:41
Războiul din Ucraina îi falimentează pe germani. Costurile pentru gaze cresc cu 500 euro pe an pe gospodărie

Războiul din Ucraina îi costă mult pe germani. Germania s-a bazat în mare măsură pe gazul rusesc şi acum când ţările occidentale au decis să întoarcă spatele Rusiei s-a văzut nevoită să găsească o alternativă. Pentru a face faţă cheltuielilor şi pentru a ajuta Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania, dar şi alţi importatori să facă faţă creşterii preţurilor, autorităţile germane au impus plata unei taxe în perioada 1 octombrie – aprilie 2024, scrie Mediafax.

Multe dintre gospodăriile germane se confruntă deja cu o creştere a costului vieţii, dar ministrul economiei, Robert Habeck, a declarat că alternativa este „prăbuşirea pieţei energetice germane şi, odată cu ea, a unor mari părţi din piaţa energetică europeană”.

El a declarat că Germania trebuie să „ia un medicament amar” pentru a pune în aplicare o schimbare necesară.

Nici în România, situaţia nu este mai bună. Gazele s-au scumpit foarte mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,10% în luna iulie a acestui an faţă de iulie 2021, potrivit datelor publicate în august de Institutul Naţional de Statistică. Se anunţă iarnă grea pentru români.

Citeşte şi: Nu vom sta în frig la iarnă! Depozitele de gaze ale României sunt pline în proporţie de 60%

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 35,63% în iulie 2022 faţă de iulie 2021, şi energia termică – plus 22,98%, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Cutremur în coaliţia de guvernare, din cauza crizei din energie. PSD vrea să modifice OUG de plafonare şi compensare a facturilor