Cutremur în coaliţia de guvernare, din cauza crizei din energie. PSD vrea să modifice OUG de plafonare şi compensare a facturilor

Criza din energie provoacă un tensiuni în interiorul coaliţiei de guvernare. PSD vrea să modifice ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a introdus plafonarea şi compensarea facturilor la energie.

09 aug. 2022, 17:56
Cutremur în coaliţia de guvernare, din cauza crizei din energie. PSD vrea să modifice OUG de plafonare şi compensare a facturilor

Cutremur în coaliţia de guvernare din cauza crizei  din energie. Statul a rămas cu o datorie uriaşă la furnizori, după plafonarea pretului la gaze si energie electrică. Din acest motiv, PSD vrea să modifice OUG de plafonare şi compensare a facturilor.

Cutremur în coaliţia de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu mi-aş dori să ajungem la un conflict”

Citeşte şi Ministrul Energiei, Virgil Popescu, posibil remaniat din Guvernul Ciucă

Tensiunile au apărut după ce Ministerul Energiei a cerut cea mai mare sumă la rectificarea bugetară, respectiv 31,6 miliarde de lei. Banii sunt necesari pentru a compensa pierderile furnizorilor după plafonarea preţului la energie. Ministerul Finanţelor propune o sumă de 15 ori mai mică, mai exact de 2,4 miliarde de lei.

„Nu putem aloca 3% din PIB speculei, pentru ca este o specula in energie. Este exclus asa ceva. Nu putem da 3% din bugetul Educatiei, nu putem aloca bugetul de la Sanatate sau bugetul de la Invatamant”, spune Marcel Ciolacu.

Termenul limită propus de liderii PSD pentru modificarea ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul a introdus plafonarea si compensarea facturilor ar fi finalul lunii august, astfel încât noile reguli să intre în vigoare de la 1 septembrie.

„Nu mi-as dori sa ajungem la un conflict in interiorul Coalitiei. Repet: pe zona casnica este exclus sa nu se vina cu o reglementare clară. Vom veni cu abordari punctuale pe fiecare domeniu: IMM, industria alimentara. In acest moment avem 0,68 lei/kwh si 0,80 lei – deci nu sunt probleme, suporta bugetul de stat”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Citeşte şi Ciucă: Rectificarea bugetară e una pozitivă. În cursul săptămânii viitoare, ea va fi pusă în transparenţă la MFP