Războiul din Ucraina nu ucide doar oameni. Cercetătorii sunt îngrijoraţi de numărul uriaş de delfini morţi în Marea Neagră, în ultimele săptămâni

O creștere recentă a mortalităţii în rândul delfinilor din Marea Neagră ar putea fi cauzată de războiul din Ucraina, afirmă oamenii de știință.

10 mai 2022, 19:15
Războiul din Ucraina nu ucide doar oameni. Cercetătorii sunt îngrijoraţi de numărul uriaş de delfini morţi în Marea Neagră, în ultimele săptămâni

Cercetătorii cred că poluarea fonică sporită din Marea Neagră, în special din partea de nord a acesteia, cauzată de cele aproximativ 20 de nave ale marinei ruse și de activitățile militare în desfășurare, ar fi putut conduce cetacee spre sud, spre țărmurile turcești și bulgare, unde sunt blocate sau prinse în plasele de pescuit în număr neobișnuit de mare.

De la începutul războiului, Turcia a înregistrat o creștere a eșuărilor delfinilor comuni (Delphinus delphis) pe coasta Mării Negre. Peste 80 de animale au fost găsite moarte, cifră pe care Fundația Turcă de Cercetare Marină (Tudav) a descris-o drept „o creștere extraordinară”. Investigațiile inițiale ale lui Tudav au arătat că aproximativ jumătate dintre acești delfini au fost uciși după ce s-au încurcat în plasele de pescuit. Soarta celeilalte jumătăți, însă, este încă o „întrebare fără răspuns”, potrivit doctorului Bayram Öztürk, președintele Tudav, deoarece nu au putut fi găsite semne de încurcătură sau răni împușcate pe cadavre.

Citeşte şi Serviciile americane de spionaj au dezvăluit planul lui Putin: „Se pregăteşte de un conflict prelungit şi va merge dincolo de Donbas”

Trauma acustică este una dintre posibilitățile care îmi vin în minte”, a spus Öztürk, deși a subliniat că este important să rămânem precauţi. „Nu avem dovezi despre ce poate provoca sonarul de joasă frecvență în Marea Neagră, deoarece nu am văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot pentru o perioadă de timp atât de lungă – iar știința cere întotdeauna dovezi”, a mai adăugat el, citat de The Guardian.

Potrivit doctorului Pavel Gol’din, cercetător la Academia Națională de Științe din Ucraina, în timp ce traumele acustice pot explica eșuările pe mal, zgomotul subacvatic constant, cauzat de activitățile militare, ar putea explica rata mai mare de captură accidentală. Zgomotul subacvatic permanent ar putea să nu omoare animalele în mod direct, dar le-ar putea deranja și dăuna serios, a spus el, deoarece delfinii și alte specii se pot îndrepta către un teritoriu necunoscut pentru a încerca să scape de ele. „Ar putea fi cauza migrației în masă a bancurilor de pești și cetacee spre sud”, a spus el.

Citeşte şi Victor Ciutacu îi ironizează pe analiştii care prevedeau că Putin va declanşa un măcel în Ucraina înainte de 9 mai: „Până la urmă, ştirea de 9 mai a fost că ăl bătrân mai face copii”