Războiul din Ucraina: Rușii au atacat cu rachete Zaporojie şi Dnipropetrovsk. Cel puţin trei civili au murit, mai multe persoane sunt rănite

O rachetă lansată de forţele ruse a lovit miercuri o clădire rezidenţială din oraşul Zaporojie, în sudul Ucrainei. Cel puţin doi civili au murit şi alţii cinci au fost răniți, au declarat oficiali ucraineni, citaţi de Reuters. Un alt atac soldat cu moartea unei femei a avut loc în regiunea Dnipropetrovsk, în centrul Ucrainei.

18 oct. 2023, 13:43
Războiul din Ucraina: Rușii au atacat cu rachete Zaporojie şi Dnipropetrovsk. Cel puţin trei civili au murit, mai multe persoane sunt rănite

Atacuri cu rachete asupra Zaporojie şi Dnipropetrovsk. Două persoane au murit și alte cinci sunt rănite după un atac cu rachete lansat de ruși asupra unei clădiri rezidențiale din Zaporojie.

Preşedintele Volodimir Zelenski a indicat că opt apartamente au fost distruse în atacul din Zaporojie, iar salvatorii caută supravieţuitori printre dărâmături. Biroul său a declarat că trei persoane sunt date dispărute în urma atacului.

„În cursul nopţii, teroriştii ruşi au atacat cu rachete Zaporojie, lovind o clădire rezidenţială obişnuită de cinci etaje”, a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram, alături de o fotografie a clădirii cu o gaură imensă în mijloc, cu intrarea distrusă, ferestrele sparte şi dărâmături împrăştiate în jur.

Citește și: Ucraina declanşează ofensiva. Rachete americane cu rază lungă de acţiune lansate de armata lui Zelenski asupra poziţiilor ruseşti

„Statul malefic continuă să folosească teroarea şi să poarte război împotriva civililor. Teroarea rusă trebuie să fie învinsă”, a scris el.

Înregistrările video făcute de Reuters arată pompieri lucrând în perimetrul clădirii avariate şi autobuze goale oprindu-se în apropiere.

Citește și: Marcel Ciolacu, vizită în Kiev la o zi după cea din Israel: Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung

Un responsabil instalat de Moscova în partea regiunii Zaporojie controlată de Rusia a dat vina pe forţele ucrainene pentru lovituri. Moscova nu a făcut vreun comentariu deocamdată, dar de regulă neagă că ar viza în mod deliberat civili.

Iuri Malaşko, guvernatorul ucrainean al regiunii Zaporojie, a declarat că şase rachete au lovit oraşul industrial Zaporojie, adăugând că şapte drone au fost lansate asupra satelor din apropiere, în timp ce aşezările de lângă linia frontului au fost vizate de artileria rusă.

Malaşko a declarat că 18 aşezări au fost bombardate în regiune în ultimele 24 de ore, iar autorităţile regionale ucrainene au primit cel puţin 33 de rapoarte privind pagubele provocate.

De asemenea, o femeie în vârstă de 31 de ani şi-a pierdut viaţa, iar patru persoane au fost rănite într-un atac separat, în care au fost distruse opt case particulare în Obuhovka (regiunea Dnipropetrovsk, centru), a declarat ministrul de interne ucrainean Ihor Klimenko, citat de Agerpres.

Statul Major General ucrainean a raportat miercuri că peste 15 atacuri ruseşti au fost respinse în zona Kupiansk, un nod de cale ferată în regiunea nord-estică Harkov.

Potrivit ISW, Rusia a făcut progrese în direcţia Kupiansk, în timp ce Kievul îşi continuă contraofensiva în sud şi est, cu succese limitate până în prezent.