Războiul din Ucraina se intensifică. Rusia aduce trupe din Georgia, Belarusul are armata la frontieră

Pentagonul nu ştia unde vor fi desfăşurate trupele din Georgia în Ucraina, a menţionat un înalt oficial american.

25 mart. 2022, 20:59
Războiul din Ucraina se intensifică. Rusia aduce trupe din Georgia, Belarusul are armata la frontieră

Armata rusă îşi consolidează forţele şi mută în Ucraina anumite trupe staţionate în Georgia, potrivit unui înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

SUA au observat ”deplasarea unui anumit număr de trupe din Georgia”, a declarat oficialul, adăugând că Pentagonul nu poate oferi o cifră exactă pentru numărul de trupe pe care Moscova îl desfăşoară sau o ordine cronologică.

”Avem în prezent indicii că recurg la forţe din Georgia în Ucraina”, a spus oficialul, adăugând că SUA nu monitorizează mişcările din spaţiul aerian.
Trupele ruse au fost staţionate în Georgia după ce Rusia a invadat ţara în 2008. Georgia se află la graniţa de sud-vest a Rusiei. Pentagonul nu ştia unde vor fi desfăşurate trupele din Georgia în Ucraina, a mai menţionat oficialul american.

De asemenea, potrivit SUA, forţele ruse au 22 de nave în Marea Neagră. 15 luptă la ”suprafaţă”, iar ”marea majoritate dintre celelalte sunt nave amfibie”.

”Le-am văzut trecând în Marea Azov ca să desfăşoare un asalt amfibie, pentru a încerca să-şi aprovizioneze eforturile din jurul Mariupolului, nu le-am văzut deplasându-se spre Odesa”, a adăugat oficialul.

Rusia ar putea folosi acele nave pentru a ataca Ucraina cu rachete, dar SUA nu au fost martore la un episod de acest fel, a mai declarat oficialul.

Aleksandr Lukaşenko: Belarusul nu are ”planuri să lupte în Ucraina”, putând fi atras în conflict doar dacă ”ei pornesc un conflict împotriva noastră”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko susţine că Belarusul nu are ”planuri să lupte în Ucraina” şi poate fi atras în război doar dacă ”ei pornesc un război împotriva” ţării, conform agenţiei de presă de stat BelTA, citată de agenţia de presă rusă, Tass.

Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia care loveşte toată Europa se aplică imediat

”Am spus de o mie douăzeci de ori că nu avem planuri de a lupta în Ucraina. Dar subiectul este fierbinte. Belaruşii nu tolerează războiul la nivel genetic. De aceea a început să fie exploatat. Ar trebui să răspundem într-o manieră frumoasă. În vremurile sovietice, era înţelept să se vorbească nu numai despre propagandă, ci şi despre contracararea propagandei. Aşa că trebuie să răspundem calm, dar nu să ne scuzăm”, a declarat Lukaşenko, conform agenţiei de presă BelTA.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a ajuns cu peripeţii la întâlnirea cu Joe Biden. Avionul cu care se deplasa a trebuit întors din drum
”Deci, cine se luptă de fapt în Ucraina acum?”, a întrebat liderul belarus, retoric. ”Astfel, opinia publică este pregătită să ne atragă în conflict”, a continuat el. ”Putem fi târâţi în război într-un fel: în cazul în care se declanşează o agresiune împotriva noastră, în cazul în care ei pornesc un război împotriva noastră. De aceea ţin ochii deschişi”, a subliniat preşedintele belarus.