Războiul din Ucraina și cel din Fâșia Gază anunță ”un deceniu mai periculos” pentru întreaga omenire. Ce arată raportul Institutului Internațional pentru Studii Strategice

Tensiunile din lume par că nu mai au un final. După invazia armatei ruse în Ucraina, alte nenorociri s-au arătat. Războiul dintre Israel și Hamas, dar și tensiunile din jurul Chinei prevăd un singur lucru, ”un deceniu mai periculos”, cu cheltuieli militare colosale ce ar urma să crească la nivel global. Ce arată un raport IISS.

13 feb. 2024, 16:46
Războiul din Ucraina și cel din Fâșia Gază anunță ”un deceniu mai periculos” pentru întreaga omenire. Ce arată raportul Institutului Internațional pentru Studii Strategice

Tensiunile din lume par că nu mai au un final. După invazia armatei ruse în Ucraina, alte nenorociri s-au arătat. Războiul dintre Israel și Hamas și tensiunile din jurul Chinei anunță ”un deceniu mai periculos”, cu cheltuieli militare colosale ce ar urma să crească la nivel global.

Citește și Vladimir Putin: „România şi Ungaria ar putea revendica teritorii din Ucraina”

Planeta arde din toate locurile, cam asta arată și un raport al IISS, care arată că toate nenorocirile petrecute în ultimii doi ani, războiul din Ucraina, războiul dintre Israel și Hamas și tensiunile din jurul Chinei nu ne îndreaptă decât către cheltuieli militare ce sunt într-o continuă creștere, avertizează Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IIS, cu sediul la Londra), într-un raport publicat marți.

Ediţia din 2024 a raportului privind echilibrul militar, elaborat de IISS, susține că lumea a intrat anul trecut într-un ”mediu de securitate puternic volatil”’, amintind victoria Azerbaidjanului contra separatiştilor armeni în Karabah şi chiar loviturile de stat din Niger şi Gabon, şi estimează că această tendinţă va mai dura.

„Situaţia actuală în materie de securitate militară anunţă că va fi probabil un deceniu mai periculos, caracterizat de recurgerea, de către unii, la puterea militară pentru a-şi susţine revendicările (…) precum şi de dorinţa, în rândul democraţiilor ce împărtăşesc aceleaşi valori, de a consolida legăturile bilaterale şi multilaterale în materie de apărare, ca răspuns la această situaţie’”, arată raportul.

La nivel global, cheltuielile militare au sporit anul trecut cu 9%, până la 2.000 de miliarde de euro, nivel record până acum, potrivit IISS, care se aşteaptă la o nouă creştere în acest an.

Raportul explică acest fenomen prin războiul din Ucraina şi tensiunile cu China, indicând că ţările NATO, cu excepţia Statelor Unite, sunt vizate în mod particular.

”China se afirmă tot mai mult și nu doar în vecinătatea sa imediată”

Documentul a fost publicat la câteva zile după ce fostul preşedinte american Donald Trump a evocat posibilitatea ca SUA să nu mai apere ţările Alianţei Nord-Atlantice a căror contribuţie financiară este insuficientă.

Raportul mai arată că Rusia şi China alocă peste 30% din cheltuielile lor publice sectorului militar, în timp ce occidentalii îşi sporesc ”lent’” producţia de rachete şi muniţii după ani întregi în care investiţiile au fost deficitare.

Documentul evidenţiază, în afară de investiţiile în noile tehnologii, o reluare a interesului pentru ‘”echipamente ce fuseseră neglijate, precum artileria şi apărarea aeriană’”, dar şi o modernizare a arsenalelor nucleare american şi chinez.

„China se afirmă tot mai mult şi nu doar în vecinătatea sa imediată”, cum este Taiwanul, arată raportul IISS, care evocă survolarea teritoriului american de baloane chineze, desfăşurarea de nave în lume sau eforturi diplomatice în anumite conflicte îndepărtate.

Citește și Viktor Orban: „Serbia ar trebui să adere la UE, Ucraina să fie un tampon între Occident şi Rusia”

Printre altele, raportul IISS relevă și influenţa în creştere a Iranului în diverse zone de conflicte, cu două exemple – livrările de rachete pentru rebelii yemeniţi houthi ale căror atacuri în Marea Roşie perturbă comerţul mondial şi livrările de drone pentru Rusia pentru a le folosi pe frontul din Ucraina.