Viktor Orban: „Serbia ar trebui să adere la UE, Ucraina să fie un tampon între Occident şi Rusia”

UE "va pierde” Serbia in favoarea Chinei daca nu va permite aderarea rapida a acestei tari la blocul comunitar si ar trebui sa faca acest lucru inainte de admiterea Ucrainei, a declarat premierul ungar Viktor Orban, relateaza Politico.

12 feb. 2024, 11:02
Viktor Orban: „Serbia ar trebui să adere la UE, Ucraina să fie un tampon între Occident şi Rusia”

UE „va pierde” Serbia în favoarea Chinei, a declarat premierul ungar Viktor Orbán într-un amplu interviu care va fi publicat în cursul acestei săptămâni, transmite POLITICO. De asemenea, premierul maghiar, cunoscut pentru relația apropiată cu Moscova, a mai spus că „europenii nu sunt suficient de puternici pentru ca rușii să ne ia în serios”.

„Trebuie să finalizăm vechiul proces de extindere înainte de a începe noua extindere cu Ucraina. Dacă nu integrăm Serbia cât mai repede posibil, o vom pierde”, a declarat Orbán într-o discuție cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel pentru European Voices, o publicație Die Presse. El a mai spus că Ucraina ar trebui să fie un stat tampon, neutru, între Occident și Rusia.

Serbia și-a înaintat cererea de aderare la UE în 2009, dar candidatura sa a fost blocată pe fondul îngrijorărilor legate de regresul său democratic și de legăturile strânse cu Rusia și China.

„Serbia are alte opțiuni. Tocmai a încheiat un acord de liber schimb cu China”, a declarat Orbán, referindu-se la un tratat semnat în octombrie anul trecut cu cel de-al doilea partener comercial al Belgradului, după UE.

Orbán a respins, de asemenea, perspectivele Kievului de a se putea apăra de atacurile Rusiei și de a adera la UE, susținând că singura modalitate de supraviețuire a Ucrainei este ca țara să fie „o zonă tampon între Rusia și Occident”.

„Dacă nu funcționează, Ucraina va continua să piardă teritorii. Rusia va distruge Ucraina din nou și din nou, și din nou, și din nou. Rusia nu va accepta vreodată să aibă la granițele sale un membru al UE și NATO asemenea Ucrainei, niciodată”, a întărit el.

Orbán a adăugat că Rusia nu ia în serios Europa pentru că blocul comunitar este prea slab din punct de vedere militar.

„Noi, europenii, nu suntem suficient de puternici pentru ca rușii să ne ia în serios. Acesta este un joc de putere. Acesta este un război”, a mai declarat Orbán.

Tragedia din Serbia s-ar putea petrece și în România, la indigo, avertizează rectorul Univ. Babeș-Bolyai: „Societățile democratice sunt bolnave / În marile țări la care ne raportăm sunt lucruri care ne-au îngrozit”
Ursula von der Leyen, în 2023: Aderarea Serbiei la UE numai după normalizarea relațiilor cu Kosovo

Uniunea Europeană se așteaptă ca Serbia să adere în viitor, dar Belgradul și Priștina trebuie să își normalizeze relațiile, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale oficiale în Serbia. „Extinderea este în fruntea agendei UE. Acesta este un moment al tulburărilor globale. Trebuie să întărim unitatea și securitatea continentului. Vrem ca Serbia să adere la UE. Serbia este deja una dintre cele mai avansate țări pe calea către UE”, a spus ea, relatează EURACTIV Serbia.

Cu toate acestea, Von der Leyen a subliniat necesitatea normalizării relațiilor cu Priștina. „Este crucial ca cele două părți să se îndrepte una spre cealaltă și să se străduiască pentru o normalizare a relațiilor. Prișstina trebuie să elaboreze legea ZSO (Comunitatea/Asociația Municipalităților cu Majoritate Sârbă), iar Serbia trebuie să implementeze acordurile existente și să nu piardă timpul”, a spus ea.

Întrebată despre declarația de recunoaștere „de facto” pe care a făcut-o la Priștina, ea a spus că este vorba despre implementarea Acordului de la Ohrid.

„Implică recunoașterea de către Serbia a anumitor documente. Aceasta este o condiție prealabilă necesară pentru calea europeană. Procesul de aderare se bazează pe merit, unele țări progresează rapid, altele mai lent și credem că este corect ca un astfel de proces să se bazeze pe merit”, a adăugat ea.

După recenta întâlnire de la Bruxelles, Vucici a spus audienței sârbe că nu va recunoaște Kosovo nici direct, nici indirect, ceea ce contrazice procesul de dialog în curs.

„Dacă deschidem piața internă a Uniunii Europene și avem o piață regională comună pentru Balcanii de Vest, avem nevoie de reguli egale și pentru asta sunt necesare reforme”, a spus ea, adăugând că UE va veni cu investiții dacă reformele vor fi implementate.

„Pentru Serbia, de exemplu, acest lucru ar însemna îmbunătățirea mediului de afaceri, revizuirea sectorului energetic în care activăm deja, concentrarea pe educație și formarea oamenilor pentru locuri de muncă viitoare. Acestea sunt doar câteva dintre domeniile în care am putea investi și pe care le-am putea reforma împreună”, a adăugat ea.

Reacţie controversată în presa din Ungaria după decizia UEFA în cazul mesajului „Kosove e Serbia”. Ce au scris maghiarii despre Transilvania
După discuție, președintele Aleksandar Vucici a spus că subiectele de discuție au fost foarte importante, deoarece se referă la investiții și probleme politice. Potrivit acestuia, Serbia își va îndeplini obligațiile și este clar ce nu poate face în contradicție cu Constituția.