Războiul din Ucraina, ziua 76: Două hoteluri şi un centru comercial din Odesa, lovite de rachetele ruşilor. Noi atacuri şi la Azovstal, în Mariupol

Trei rachete Kinjal trase de aviaţia rusă au lovit "o ţintă a infrastructurii turistice", a declarat Sergey Bratchuk, purtător de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, citat de CNN. Mai exact, ruşii au bombardat un centru comercial şi două hoteluri din Odesa. Bilanţul este de un mort şi cinci răniţi. Noi atacuri au avut loc şi la Azovstal, unde încă rezistă ultimii apărători ucraineni ai orașului Mariupol. Între timp, SUA au anunțat noi planuri de ajutorare a Ucrainei. Joe Biden a dat undă verde unui pachet de 40 de miliarde de dolari pentru Kiev.

10 mai 2022, 09:06

Atacurile ruşilor se concentrează pe sudul Ucrainei în a 76-a zi de război. Armata Urainei a anunţat că o persoană a fost ucisă, iar alte cinci sunt rănite după bombardamentele ruşilor asupra unui mall și a două hoteluri, în sudul portului Odesa.

Aviația rusă a lovit cu rachete hipersonice Kinjal o zonă industrial-comercială din Odesa, a precizat purtătorul de cuvânt al administrației locale Sergey Bratchuk, citat de CNN.

În oraşul devastat Mariupol, forţele ucrainene rămase apără combinatul siderurgic Azovstal. Iar atacurile ruşilor au fost reluate şi aici.

Circa 100 de civili se află în continuare în combinatul siderurgic Azovstal, potrivit sefului administraţiei regionale Pavlo Kirilenko.

„Este greu de spus cine dintre ei vrea să părăsească oraşul”, a adăugat Kirilenko, pentru cotidianul Ukrainskaia Pravda.

Citeşte şi: Ultimii refugiaţi din Azovstal au ajuns în siguranţă la Zaporojie: „Nu credeam că vom scăpa în viață”, „Vreau doar să trăiesc și să încep din nou … tot ce am este aici”

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că toţi civilii femei, copii şi persoane în vârstă au părăsit teritoriul combinatului Azovstal.

Citeşte şi: Ruşii pregătesc gazarea apărătorilor de la Azovstal. Ucrainenii îi acuză că miercuri vor lansa un atac chimic la oţelărie

SUA va da Ucrainei un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari

SUA au anunțat noi planuri de ajutorare a Ucrainei. Joe Biden a dat undă verde unui pachet de 40 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat luni în faţa jurnaliştilor o lege care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina, reactivând un dispozitiv care datează din Al Doilea Război Mondial, notează AFP.

„Ucrainenii luptă pentru viaţa lor în fiecare zi”, a declarat Joe Biden în Biroul Oval, adăugând: „Această luptă costă mult, dar a ceda în faţa agresiunii ar fi şi mai costisitor”.