Războiul din Ucraina, ziua 84. Ruşii atacă Dnepr şi Harkov, la Kiev începe primul proces pentru crime de război

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, spune că războiul cu Moscova intră într-o "fază prelungită", ruşii căutând controlul total al regiunea Donbas şi să ocupe sudul. În acelaşi timp, Rusia a lansat lovituri de rachete asupra oraşului Dnepr şi în regiunea Harkov.

18 mai 2022, 09:18
Războiul din Ucraina, ziua 84. Ruşii atacă Dnepr şi Harkov, la Kiev începe primul proces pentru crime de război

„Rusia se pregăteşte să desfăşoare o operaţiune militară pe termen lung”, a declarat în faţa miniştrilor apărării din Uniunea Europeană şi secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. „Războiul intră într-o fază prelungită”, a adăugat el în acest discurs, al cărui text a fost publicat pe contul său de Facebook. Potrivit ministrului Apărării din Ucraina, trupele ruse îşi întăresc în prezent poziţiile în teritoriile pe care le ocupă în regiunile Zaporojie şi Herson, pentru „a trece în mod defensiv dacă este necesar„. „În prezent, principalele eforturi ale Kremlinului se concentrează asupra încercărilor de a încercui şi distruge regruparea forţelor armate ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk„, în estul ţării, parţial în mâinile separatiştilor pro-ruşi, a continuat el.

Reznikov a citat, de asemenea, ca obiectiv al Moscovei „crearea unui coridor terestru care să lege Rusia de Crimeea”, o peninsulă pe care a anexat-o în 2014, şi ocuparea „întregului sud al Ucrainei”. El le-a cerut aliaţilor occidentali ai Ucrainei mai multă coordonare în livrările de arme către Kiev, „pentru a ne elibera teritoriile cât mai curând posibil”. La rândul său, Ministerul ucrainean al Apărării a indicat în raportul său de marţi seară că forţele ruse desfăşoară „ofensive de-a lungul întregii linii de contact” în regiunea Doneţk şi parţial în regiunea vecină Lugansk.

Citeşte şi Cât cheltuieşte Rusia zilnic pe războiul din Ucraina şi cât încasează din petrol şi gaze

În acelaşi timp, armata rusă a lansat tiruri cu rachete asupra Niprului, rănind o femeie. „O noapte alarmantă și o dimineață neliniştită. Un atac inamic asupra Niprului. O rachetă a fost doborâtă de apărarea noastră antiaeriană. Epava a căzut pe o curte privată. O femeie a fost rănită. Două case au fost avariate„, a transmis şeful administrației militare regionale Dnepropetrovsk. Atacuri au fost şi în regiunea Harkov, la Dovegnko.

În acelaşi timp, forţele aeriene ucrainene şi unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Terestre ucrainene susţin că au lovit 15 ţinte ale invadatorilor ruşi, pe 17 mai, inclusiv 11 drone şi patru rachete de croazieră.

Citeşte şi Zelenski a ordonat contraofensiva. Ucraina a bombardat graniţa cu Rusia

De asemenea, justiţia ucraineană începe miercuri primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat. Procesul, care ar trebui să fie urmat rapid de alte câteva, va fi un test pentru sistemul judiciar ucrainean, într-un moment în care instituţiile internaţionale îşi desfăşoară şi ele propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse în această ţară.

Vadim Şişimarin, 21 de ani, va compărea de la orele 14.00 în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, unde va trebui să dea explicaţii cu privire la moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.


loading...
Partenerii noștri