Războiul dintre angajatorii străini și muncitorii români a început. Oamenii sunt obligați să lucreze în plus, fără să fie plătiți

Mai mulți români au plecat din țară, fiind atrași de salariile mari din străinătate. O parte dintre aceștia și-au dat seama că sunt exploatați.

19 mart. 2023, 20:29
Războiul dintre angajatorii străini și muncitorii români a început. Oamenii sunt obligați să lucreze în plus, fără să fie plătiți
Muncitorii români se plâng de condițiile de afară

Angajatorii străini și muncitorii români au început un adevărat război pe rețelele de socializare. Se pare că cei din străinătate plătesc salarii foarte mici sau chiar nu plătesc munca depusă de muncitori.

Există situații în care muncitorii români au fost obligați să lucreze ore în plus fără să fie plătiți sau au fost cazați în condiții insalubre sau  în spații neadecvate.

În cele mai grave cazuri, angajatorii șe-au confiscat documentele salariaților, limitându-le astfel libertatea de mișcare.

Citește și: Greșeala făcută de români atunci când se află la cumpărături. Poate avea consecinţe grave!

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care anunțurile de angajare sunt primite cu reticență de români.

O ofertă de acest fel a fost postată pe grupul de Facebook Constructori și meseriași în construcții.

„Căutăm zidari cu experiență pentru o firmă de construcții din orașul Wetzlar, Germania.

  • Au în total 8 șantiere.
  • Se lucrează cu prefabricate.
  • Echipa internațională.

Cazare oferită:

  • Locuința privată
  • Maxim 3 persoane în locuința.
  • Se plătesc doar cheltuieli cu utilități.

Salariu lunar în jur de 2400 Euro net pe lună, în funcție de orele lucrate.Pentru mai multe informații, vă rog să îmi scrieți în privat.Vă asigurăm că serviciile noastre în ceea ce ține de găsirea unui loc de muncă potrivit sunt și vor rămâne mereu gratuite!”

, se arată în anunț.

Citește și: Greşeala banală pe care o fac foarte mulţi români. Carnea pe care nu trebuie să o pui niciodată pe grătar, cum ne afectează sănătatea

Au fost puțini cei care s-au arătat interesați de ofertă, majoritatea fiind de părere că salariul este mult prea mic.

„În România la negru iei peste 2000.de euro tu cât oferi?”

„Din 2400 mai se plăteste cheltuieli și utilități?”

„Un zidar în Germania trebuie să primească minim 20€ per oră. Lăsăți ofertele de 2.400, egal cu 0.”

„Asta e o firma de vânzare de sclavi.”

„Eu la 3000€ net fără nici o calificare (fără rate sau alte obligații) deja mi-am anunțat demisia din luna iunie! (Dacă aș cere 500€ în plus mi-ar da) dar aici dacă nu știi ce vrei,devii sclavul banului!”

„Cei cu cunoștințe minime despre cum se lucrează în construcții merg pe banii ăștia, că meseriaș vorbesc de la trei mii în sus.”

„Eu atât ofer la un salahor plus cazare asigurată și voi oferiți 2.400 la zidărie? Bătaie de joc.”, au scris o parte din cei care au văzut anunțul.

Persoana care a postat anunțul le-a răspuns zecilor de români care au avut ceva de spus.

„A venit momentul să spun și eu câteva cuvinte despre meseria mea de a face recrutare personal pentru Germania. Văd foarte multe comentarii negative la adresa recrutărilor sau locurilor de muncă afișate.

Meseria mea constă în a face legătură între angajator și candidații care solicită un loc de muncă. Cel mai greu domeniu de face recrutare este în domeniul construcțiilor. Și anume:

  • candidații au cele mai mari pretenții, dar nu cunosc limba germană sau engleză, nu au permis iar când ajung acolo poate nici meserie la un nivel bun nu cunosc;
  • se zice că se câștigă mai mult în România dar când vine vorba de transport nimeni nu are bani să îl plătească;
  • se face rezervarea la transport după care în ziua plecării nu mai răspunde la telefon;
  • ajung acolo apoi dispar pur și simplu fără să anunțe pe nimeni. Cele mai mari ‘țepe’ așa cum le numiți voi sunt din partea candidaților.

Eu prezint oferta de muncă a angajatorului. Dacă cineva este mulțumit de ofertă aplică, dacă nu, nu aplică. Simplu. Sunt și alte oferte de muncă pe piață. Aveți de unde alege.Cea mai mare satisfacție pe care o are un recruter este atunci când angajatul este mulțumit de locul de muncă oferit, iar angajatorul are echipa cu care să lucreze.Într-un singur anunț pe Facebook nu se poate scrie tot, se scriu câteva idei informative. De aceea se face un interviu, unde se vorbesc detalii și se dau toate informațiile.Pentru a face această meserie de recruter trebuie să ai o afinitate față de oameni, să dorești să ajuți, să rezolvi situații, să împaci pe toată lumea.Când veți înțelege oare că țepele voi le dați?!”, 

a scris acesta.